Hvad gør en sang til en salme?

Ordet salme betegner et stykke kristen brugspoesi. Det danske ord salme bruges sjovt nok også om de tekster fra Det gamle Testamente, vi populært kalder ""Davids salmer"". Foto: Arkivfoto.

Ingen har patent på betegnelsen salme, skriver sognepræst Niels Jørgen Kobbersmed i kristendom.dks brevkasse

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvad kræves der for at en sang bliver til en salme. Skal den bare være kristen?

Venlig hilsen
Martin

Svar:

Kære Martin

Ordet salme betegner et stykke kristen brugspoesi. Det danske ord salme bruges sjovt nok også om de tekster fra Det gamle Testamente, vi populært kalder "Davids salmer".

Man kan sige, at en ordentlig kristen salme er beslægtet med disse bibelske tekster ved at rumme et stærk og engageret henvendelse til Gud, et glædesudbrud, en klage, et suk, en anråbelse.

Ingen har dog patent på navnet salme. Hvis nogen skulle ønske at udgive for eksempel private konfirmationssange med ubehjælpsomme rim og kluntede versefødder under navnet "salmer" er det ikke forbudt, selv om det er falsk varebetegnelse og uden tvivl er dømt til at mislykkes.

Før en kristen brugstekst kan gøre sig fortjent til at benævnes en salme, må den nemlig være bredt anerkendt og taget til hjerte af store dele af den kristne menighed ved at den slet og ret synges på en til fællessang velegnet melodi.

Når en digter gerne vil tilbyde sin tekst som en salme, bør han i grunden beskedent sige: "Jeg har skrevet et religiøst digt på basis af min kristne tro. Om det er en salme, se, det ved ikke jeg, men det må I afgøre!".

Niels Jørgen Kobbersmed,
sognepræst