Hvad mener man om engle i den reformerte kirke?

Det er lige før, man har fået Gene Kelly til at spille hovedrollen. I hvert fald har den franske hovedrolleindehaver, Jean Dujardin, Kellys charme og ligefremme udtryk. I filmen forelsker han sig i statisten Peppy Miller. - Foto fra filmen. Foto: Iris

I den reformerte kirke forholder man sig skeptisk til engle. De spiller ingen rolle, svarer præst Sabine Hofmeister

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Er der forskel på, hvilke ærkeengle den evangelisk-lutherske kirke og den reformerte kirke arbejder med?

Og er der ydermere forskel på samme område mellem den evangelisk-lutherske tradition og den danske folkekirke?

Venlig hilsen
Michell

Svar:

Kære Michell

I den reformerte kirke forholder man sig skeptisk og afvisende både til engle og ærkeengle. De spiller ingen rolle. Engle sættes altid i forbindelse med Gud. De er ham tjenende væsner. Deciderede skyts-, dømmende eller straffende engle findes overhovedet ikke.

Fra Det Gamle Testamente kender man til to grupper engle. De egentlige engle, græsk angelos, hebraisk mal`ak, der for det meste vises i almindelig menneskelig skikkelse som Guds budbringere.

Som anden gruppe af Gud nærtstående væsner kan der nævnes keruber og serafer. Keruber vogter Edens have og optræder ved pagtens ark og Guds trone. Serafer, hver med seks vinger, tilhører også det himmelske råd og tilbeder Gud.

Måske kunne man med Karl Barth, den reformerte schweizerteolog, sige, at engle er vidner af Guds ord. Barth har som den eneste evangeliske teolog tilegnet englene 200 bogsider i sin Kirchliche Dogmatik.

Med venlig hilsen
Sabine Hofmeister
Præst i den reformerte kirke i Fredericia

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.