Hvad symboliserer lysene på alterbordet?

Alterlyset til venstre symboliserer Det gamle Testamente med Loven og De Ti Bud, og lyset til højre betegner Det nye Testamente med Evangeliet om Jesus Kristus, skriver Kaj Bollmann, der er sognepræst i Jyllinge.

Der er en meget gammel tradition for at tænde to lys på alterbordet, når der er gudstjeneste. Men de har ikke noget med dåbslys at gøre, svarer sognepræst Kaj Bollmann

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvorfor er der to lys på alteret?

Hvad symboliserer dette, og er der forbindelse til fænomenet med dåbslys?

Venlig hilsen
Christine

Svar:

Kære Christine

Der er en meget gammel tradition for at tænde to lys på alterbordet, når der er gudstjeneste. Og ja, det har symbolsk betydning. På alteret ligger jo også Bibelen, som består af Det Gamle og Det Nye Testamente.

LÆS OGSÅ: Hvorfor så mange kalkmalerier i middelalderkirker?

Alterlyset til venstre symboliserer Det gamle Testamente med Loven og De Ti Bud, og lyset til højre betegner Det nye Testamente med Evangeliet om Jesus Kristus - tilsammen de to lys, som Gud har givet os mennesker at gå efter her i livet.

LÆS OGSÅ: Hvorfor skal kirker være så rigt udstyrede?

Dåbslysene er meget nyere, og de har mig bekendt ikke anden sammenhæng end den, som man selv kan give dem i gudstjenesten, nemlig for eksempel ved, at præsten kan tænde dåbslyset ved det højre alterlys, Det Nye Testamente, som symbol på, at Jesus er verdens lys, og at han er med dåbsbarnet alle dage indtil verdens ende.

Mange hilsner
Kaj Bollmann
Sognepræst i Jyllinge

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.