Hvem forkyndte budskabet om Jesu Kristi fødsel?

I Daniels Bog, som er en af Det Gamle Testamentes yngste bøger, møder vi for første gang ærkeenglen Gabriel, hvis ansigt strålede som lynet, skriver teolog Nana Hauge Foto: Wikimedia Commons

Da Jesus først er født, ser hyrderne ude på marken en "Herrens engel," som ifølge traditionen er Gabriel, skriver teolog Nana Hauge

Spørgsmål:

Kære brevkasse,

Hvad hed den engel der forkyndte julebudskabet om Jesu Kristi fødsel?

Venlig hilsen

Anne

Svar:

Kære Anne,

Det gjorde ærkeenglen Gabriel.

I Daniels Bog, som er en af Det Gamle Testamentes yngste bøger, møder vi for første gang ærkeenglen Gabriel, hvis ansigt strålede som lynet (Daniels Bog 9,15 og Daniels Bog 10,6).

Beskrivelsen af Gabriels lynende ansigt danner baggrund for Det Nye Testamentes opstandelsesengle, hvis udseende er som lynild (Matthæusevangeliet 28).

Ifølge Lukasevangeliet er det ærkeenglen Gabriel, der kommer med budskabet til Maria om at hun skal føde Guds søn, Jesus. Men inden besøget hos Maria besøger han også den gamle præst Zakarias og forudsiger Johannes Døberens fødsel, og da Jesus først er født, ser hyrderne ude på marken en "Herrens engel," som ifølge traditionen også er Gabriel (Lukasevangeliet 1-2).

Ifølge skriftet Om det himmelske hierarki (ca. år 500 e. Kr.) er ærkeenglene de 7 vigtigste budbringere og ordenshåndhævere blandt hierakiet af engle.

I Det Nye Testamente nævnes kun Gabriel og Mikael, men forskellige traditioner omtaler i alt 7 ærkeengle. De 7 ærkeengle er: Mikael, Rafael, Uriel, Sarakael, Gabriel, Remiel og Raguel.

Af øvrige englegrupper regner traditionen med for eksempel serafer og keruber:

Serafer er seksvingede væsener, som omgiver Guds trone og deltager i helligsangen i Esajas' bog 6. Serafer er blandingsvæsner, der ligesom keruberne ligner både mennesker og dyr, og ifølge Esajas' Bog og Pseudoepigraferne er de en del af den lovprisende himmelske hær.

Keruberne er de første engle, der optræder i Bibelen. Med flammesværd bliver de sat til at vogte indgangen til Paradis, da Gud har drevet Adam og Eva ud (1 Mosebog 3,24).

Keruber beskrives som guddommelige væsener med vinger. Nogle steder har de fire ansigter (Ezekiels bog 10), andre steder to. Keruberne kan bære Gud (Salmernes Bog 18,11). Andre steder udgør de hans trone (Salme 80). Som udsmykning figurerer de på pagtens ark og udgør senere en del af dekorationen i templet i Jerusalem.

Nana Hauge
Teolog og panelist på kristendom.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.