Spørg

Hvad er askens år?

I Salmernes Bog i Bibelen, står der i Salme 90 vers 10: "Vore leveår kan være halvfjerds,/ eller firs, hvis kræfterne slår til,/.../hastigt går det, så flyver vi bort," skriver sognepræst Jens Kvist. Foto: Iris

Ved min fars begravelse sagde præsten i sin tale, at min far endnu ikke var nået til askens år. Hvornår er det, og hvad mente han med det, spørger en læser. Sognepræst Jens Kvist svarer

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Da min far døde, og præsten prædikede over ham, nævnte han, at min far endnu ikke havde nået askens år.

Hvilket år er askens år? Og hvad mente han?

Min far blev 67 år gammel.

På forhånd tak for svar.

Venlig hilsen
Hanne

Svar:

Kære Hanne

I salmebogens nummer 713 hedder det i vers tre: "Halvfjerdsindstyve er støvets år". 

Læs også: Hvordan skal kisten vende?

Salmen er skrevet af Grundtvig, men udtrykket har han ikke selv fundet på (han blev for resten selv næsten 89!), men han har det fra Salmernes Bog i Bibelen, hvor der står i Salme 90 vers 10: "Vore leveår kan være halvfjerds,/ eller firs, hvis kræfterne slår til,/.../hastigt går det, så flyver vi bort." 

Læs også: Hvilken betydning har aske i Bibelen?

Hvorfor præsten har sagt "askens år" i stedet for "støvets år", kan jeg ikke svare dig på. I det gamle begravelsesritual hed det: "Af støv er du kommet" og "til støv skal du blive" og "Af støvet skal du igen opstå".

På engelsk siger man vistnok: "Ashes to ashes". Det er måske det, præsten har tænkt på.

Med venlig hilsen
Jens Kvist
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.