Hvordan er vi både syndere og tilgivet?

"Nogle mener, at det er fordi Jesu død soner menneskets synd eller gæld til Gud, og dermed bliver mennesket tilgivet," skriver Mette Madsen, teolog og fagredaktør på kristendom.dk. Foto: Dieter Hawlan/colourbox.com

"Det skyldes nåden, der er givet mennesket ved Jesu død," svarer teolog Mette Madsen

Spørgsmål:

Kære Mette Madsen

Jeg har et par spørgsmål, jeg håber, at du kan belyser for mig.

1) Umiddelbart ville jeg tro, at kristendommen var bygget på præsens-eskatologi, da Jesu undergerninger var et tegn på gudsriget på jord. Dog fremstår det i Markusevangeliet kapitel 13 som, der vil komme en endelig dommedag?

2) Hvordan kan mennesket være fundamental syndigt (som Luther siger det), når det er en umulighed at overholde de radikaliserede bud som fremstår i bjergprædiken og dog være frelst for alle sine synder igennem Jesus død på korset?

Med venlig hilsen
Emilie Randløv-Andersen

Svar:

Kære Emilie Randløv-Andersen

Tak for din henvendelse til kristendom.dk.

Du har ret i, at kristendommen bygger på en præsens-eskatologi i den forstand, at Gudsriget allerede er kommet med Kristus. Men samtidig er det er en fremtidig eskatologi, som du finder i Markusevangeliet, kapitel 13 og mange andre steder.

Det skyldes, at Gudsriget endnu ikke er fuldkommet på jorden. Dette kalder nogen indenfor teologi 'en allerede-endnu ikke eskatologi'. De troende er i denne eskatologi allerede tilgivet på grund af nåden, selvom de stadig er syndige.

Når Gudsriget bliver fuldendt ved den fremtidige eskatologi, bliver mennesket syndfrit. Du kan læse mere om denne form for eskatologi i denne artikel.

Dit andet spørgsmål hænger lidt sammen med det første og årsagen til, at mennesket er helt igennem synder og samtidig tilgivet skyldes nåden, der er givet mennesket ved Jesu død. Der er forskellige tolkninger af, hvordan mennesket kan være tilgivet af Jesu død.

Nogle mener, at det er fordi Jesu død soner menneskets synd eller gæld til Gud, og dermed bliver mennesket tilgivet. Andre mener, at Gud altid har tilgivet mennesket, men mennesket har ikke kunnet forstå det, før Gud gennem ofringen af sin søn viste sin kærlighed.

Du kan læse mere om forsoningslæren (det kalder man dette) i denne artikel.

Med venlig hilsen
Mette Madsen,
cand. theol. og fagredaktør på kristendom.dk