Spørg

Hvordan foregår den katolske faste?

Faste i sig selv og for sig selv har ingen betydning. Det handler om at leve sin tro, og det kan faste hjælpe én til, skriver katolsk diakon Kaare H. Nielsen. Foto: Grant Whitty/Unsplash

For os er fasten såkaldte bodsdage, hvor vi kun spiser et ret enkelt måltid mad. Det gælder for alle, der er fyldt 14 år, svarer katolsk diakon Kaare H. Nielsen

Spørgsmål
Kære brevkasse,

Nu, hvor den muslimske ramadan pågår, og der er mange mere eller mindre fornuftige kommentarer i den anledning, vil jeg gerne vide, hvordan reglerne for den kristne (katolske) faste er?

Navnlig er jeg interesseret i at vide, om både mad og drikke er forbudt fra solopgang til solnedgang.

Da fasten i den kristne tro altid ligger før forårsjævndøgn vil dagens længde selvfølgelig i modsætning til islam ikke betyde alverden.

Venlig hilsen
Anders Mørup Jensen

Svar
Kære Anders Jensen,

Du har spurgt til fasten i den katolske kirke. For os er alle fredage og hele fastetiden såkaldte bodsdage. Bod er en vigtig bestanddel af et ægte kristent liv, fordi Jesus opfordrer os til stadig omvendelse.

Bod handler om at ransage sin egen livsholdning og bringe den i overensstemmelse med budet om at elske Gud og næsten. Man kan øve bod på forskellige måder, for eksempel ved at afholde sig fra kødspise, anden form for spise eller drikke, men det kan også være fra tobak, tv og så videre. Men det er ikke "nok" i sig selv, de skal følges op af kærlighedsgerninger og søgen ind for Guds åsyn. Faste handler om at søge Gud og leve næstekærligheden, det er afgørende at huske på.

Faste i sig selv og for sig selv har ingen betydning. Det handler om at leve sin tro, og det kan faste hjælpe én til. Hos os i den katolske kirke er alle, der er fyldt 14 år forpligtet til at øve en eller anden form for afholdenhed som beskrevet ovenfor. På askeonsdag (dagen hvor fastetiden begynder) og på langfredag er vi forpligtet til afholdenhed fra kød.

At faste betyder for os, at vi højst spiser et måltid mad, og det skal være ret enkelt. Det gælder hele dagen og ikke kun i et bestemt tidsrum som i ramadanen.

Jeg håber, det giver dig et lille indblik i vor faste.
Alt godt og Guds fred.

Venlig hilsen

Kaare H. Nielsen
Katolsk diakon og leder af Missio Danmark

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.