Hvordan skal kisten vende?

Lyset er altid blevet forbundet med Gud og Kristi komme i herlighed, skriver sognepræst Niels Jørgen Kobbersmed.

Hvis man skal læne sig op ad den gamle tradition, bør man foretrække, at hovedenden er i syd, hvorfra lyset vælder stærkest ned over gravstedet, svarer sognepræst Niels Jørgen Kobbersmed

Spørgsmål:

Kære kristendom.dk

Når der er nogle kirkegårde, hvor afdødes hoved ikke kan ligge mod øst - hvis kirkegården for eksempel vender nord-syd - hvordan vendes kisten så?

Med venlig hilsen
Kaj

Svar:

Kære Kaj

Jeg har ikke kendskab til kirkegårde, hvor gravstederne ikke er indrettet sådan, at den gamle kristne tradition med at begrave kisten i retningen øst-vest ikke kan opretholdes.

Men vi må dog holde fast i, at der er tale om en tradition, en lang og udbredt tradition, men ikke en forpligtelse. Mange kister brændes som bekendt i dag, og her giver det ingen mening at tale om øst-vest.

LÆS OGSÅ: Hvordan sikrer jeg en korrekt begravelse?

Hvis man skal læne sig op ad den gamle tradition, og gravstederne for kister er indrettet, så kisten stilles modsat det normale, bør man foretrække, at hovedenden er i syd, hvorfra lyset vælder stærkest ned over gravstedet. Lyset er altid blevet forbundet med Gud og Kristi komme i herlighed.

Med venlig hilsen
Niels Jørgen Kobbersmed
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.