Hvorfor anerkender ortodokse ikke den armenske kirke?

Usain Bolt fik oprejsning ved VM i atletik. Den hurtige jamaicaner, der skuffende blev diskvalificeret i 100-meter-finalen på grund af tyvstart, vandt lørdag guld efter en flot 200-meter-finale. --Usain Bolt of Jamaica runs through a corner on way to wi

Det er en trist situation. Så meget mere som de nævnte kirker på mange måder står hinanden nær, svarer ortodoks præst Poul Sebbelov

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvorfor er den armenske kirke ikke anerkendt af alle i det ortodokse samfund?

Venlig hilsen
Michell

Svar:

Kære Michell

Tak for spørgsmålet, som har stor principiel betydning.

Den armenske kirke er ikke i fuldt fællesskab med den ortodokse kirke. Ved det fjerde økumeniske koncil år 451 kunne nogle kirker ikke godtage læren om Kristi to naturer, den guddommelige og den menneskelige.

De kunne og ville alene anerkende en guddommelig natur i Kristus, og derfor kendes de under navnet monofysitter.

LÆS OGSÅ:De ti vigtigste ting om den ortodokse kirke

Foruden Armenien drejer det sig om den koptiske kirke, kirken i Etiopien og endnu et par kirkesamfund.

De monofysittiske kirker skilte sig af denne grund ud fra den ortodokse kirke, og det er ikke siden lykkedes at finde tilbage til det oprindelige fællesskab. Ligesom der ikke er fuldt og helt fællesskab med den romersk-katolske kirke.

Det er en trist situation. Så meget mere som de nævnte kirker på mange måder står hinanden nær. I vore dage føres der positive teologiske samtaler parterne imellem, så i den forstand er der tale om gensidig anerkendelse.

LÆS OGSÅ: Den armenske kirke godkendt

Imidlertid har hverken den ortodokse kirke, den armenske kirke, den koptiske kirke eller for den sags skyld den romersk-katolske kirke mulighed for at dele nadver med andre kirkesamfund.

Nadverfællesskab forudsætter for dem alle fuld overensstemmelse i troen.

Med venlig hilsen

Poul Sebbelov
Præst i den ortodokse kirke

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.