Kan en 13-årig være gudmor?

Det er et stort ansvar at stå fadder. Arkivfoto. Foto: Leif Tuxen

Det er et stort ansvar at være fadder. Normalt skal man være konfirmeret for at få denne opgave, skriver Michael Lerche Nygaard i kristendom.dks brevkasse

Spørgsmål om at være gudmor:

Hej kristendom.dk.
Kan jeg godt være gudmor, når jeg kun er 13 år?

Camilla

Svar fra sognepræst:

Hej Camilla

Ifølge de regler, der er for faddere, skal man mindst have den normale konfirmationsalder, for at kunne være fadder. Det er en afgørelse, der er truffet i en skrivelse fra Kirkeministeriet af 31/8 1950 for at sikre, at fadderne er rustet til ansvaret, man lægger på dem.

Derfor kan det tidligst ske, når man er blevet konfirmeret, eller når man er meget tæt på sin konfirmation, hvis det skønnes, at man er rustet til at tage ansvar for andres oplæring. Faddere er jo vidner til dåben, som også har en moralsk forpligtelse til at bakke op om barnets kristne opdragelse, f.eks. i tilfælde af at forældrene dør. Der er et stort ansvar, som man normalt ikke kan lægge på et barn.

Nu ved jeg jo ikke, om du er konfirmeret. Men ellers er der en anden mulighed. Når du skal med til dåben, er der jo ikke spor i vejen for, at du kan gå med op til døbefonten, uden direkte at være fadder. På den måde kan du være med til at "bakke op" på en synlig måde, uden at du får et specielt ansvar.

Med venlig hilsen
Michael Lerche Nygaard
Sognepræst