Kan fraskilte blive katolsk gift?

"At få et ægteskab annuleret indebærer en længere proces, hvor man skal forsøge at påvise, at ægteskabet blev indgået under forkerte forudsætninger," skriver katolsk præst Daniel Nørgaard. Foto: Sebastian Jarry/colourbox.com

"Den eneste mulighed er at få det første ægteskab annulleret," svarer katolik Daniel Nørgaard 

Spørgsmål

Min kæreste og jeg vil gerne giftes. Min kæreste er halvt italiener (dansk mor, italiensk far) er opvokset i Italien og er katolik. Vi bor nu begge i Danmark, men vi vil gerne vies i Italien, altså i en katolsk kirke.

Kan det lade sig gøre, når jeg er protestant og medlem af Den danske Folkekirke, og når jeg blev skilt for knap tre år siden efter et kort, fejlslagent ægteskab indgået i en protestantisk kirke?

Jeg ved, at Den katolske kirke ikke accepterer skilsmisse men også, at det kun er den ene part, som skal være katolik, og det er min kommende mand (han har ikke været gift før). Så hvordan stiller det os?

På forhånd tak for svaret.

Med venlig hilsen
Thea

Svar:

Kære Thea

Katolikker kan godt blive gift med for eksempel medlemmer af Den danske Folkekirke. I Danmark er to tredjedele af alle de katolske vielser mellem en katolik og en ikke-katolik.

Det, kirken kræver i den forbindelse, er, at den katolske part fortsat frit må kunne udøve sin katolske tro, og at den ikke-katolske ægtefælle ikke vil modsætte sig, at børnene bliver katolsk opdraget.

Det er rigtigt at Den katolske kirke ikke går ind for skilsmisse. Hvis man er blevet gyldigt viet, så kan man ikke gifte sig igen, med mindre ens ægtefælle er død. Ethvert ægteskab indgået mellem to protestanter betragter vi som udgangspunkt også for gyldigt. Som det ser ud nu, vil I to altså ikke kunne blive gift.

Den eneste mulighed er at få dit første ægteskab annulleret. Det er ikke så lige til, for det indebærer en længere proces, hvor man skal forsøge at påvise, at ægteskabet blev indgået under forkerte forudsætninger. Et ægteskab er nemlig ikke gyldigt, hvis den ene part ikke har været helt fri i beslutningen, hvis der ikke har været en grundindstilling om, at ægteskabet skulle vare indtil døden skiller, hvis man ikke udelukker utroskab, eller hvis man fra start har udelukket nogensinde at få børn.

Hvis du kan se, at nogle af disse kriterier ikke er opfyldt i dit første ægteskab, så kan du henvende sig til det katolske bispekontor og få påbegyndt en proces, der kan ende med, at dit første ægteskab bliver erklæret for ugyldigt, og således egentlig aldrig har fundet sted. Når I har et papir på det, vil I kunne blive viet i en katolsk kirke, men normalt tager en sådan proces cirka to år.

Jeg håber, det er svar nok og at I finder en løsning, som I kan være tilfredse med.

Med venlig hilsen
Daniel Nørgaard
Katolsk præst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.