Spørg

Vi er ikke gift: Kan vores barn blive døbt i den katolske kirke?

"Det passer simpelthen ikke, når I har fået fortalt, at man ikke kan få barnet døbt katolsk, hvis man ikke er gift. Det at få børn sammen bør få folk til at overveje at gifte sig, men det er I jo også i gang med at overveje," skriver katolsk præst Daniel Nørgaard. Foto: Iris

Barnet skal ikke straffes, fordi forældrene ikke er gift. Derfor kan alle børn blive døbt, når bare forældrene kan stå inde for, at de vil opdrage børnene kristent, svarer katolsk præst Daniel Nørgaard

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Først vil jeg starte med at sige tak for din tid og muligheden for at stille disse spørgsmål. Jeg håber, du kan svare på mine spørgsmål, da jeg simpelthen er sådan i tvivl og føler, at folk siger noget forskelligt.

Jeg er katolik, og min kæreste er protestant. Jeg venter barn med min kæreste, og vi har besluttet os for, at barnet skal døbes katolsk, da religion betyder mere for mig og min familie i forhold til min kæreste og hans familie.

Graviditeten var ikke planlagt, og derfor er tingene ikke helt gået som forventet. Jeg ville for eksempel først gerne have været gift og så videre. Men sådan er det nu ikke gået, og ærlig talt ønsker jeg ikke at stresse med ægteskabet nu.

At forholde sig graviditeten, at skulle være forældre med mere, er mere end rigeligt lige nu, og derfor har jeg og kæresten besluttet os for at vente med at gifte os til, når vi har lyst, og ikke fordi man "bør".

Mine forældre har givet udtryk for, at det ikke kan lade sig gøre at døbe barnet i en katolsk kirke, hvis ikke man er gift. Mit spørgsmål er så; kan vores barn godt blive døbt i en katolsk kirke, selvom vi ikke er gift? Hvis ikke, er der så andre muligheder, man kan prøve, som ikke indebærer ægteskab?

Selvom vi er sikre på, at vi gerne vil giftes, og vi elsker hinanden ja, vi vælger jo at få et barn sammen - så har vi bare ikke lyst til at skynde os. Vi vil gerne gøre tingene i vores eget tempo især nu, når graviditeten er kommet bag på os.

Desuden har jeg et spørgsmål mere. Hvordan forholder den katolske kirke sig egentlig til, hvis min kæreste forbliver protestant og jeg katolik, men stadig ønsker ægteskab?

Vil den katolske kirke vie os, eller er det kun den protestantiske kirke, der vil det? Og i forlængelse til dette. Har det nogen indflydelse på dåben, hvis nu faren er protestant, og barnet ønskes at døbes katolsk?

Jeg håber, du kan hjælpe mig med at besvare alle disse spørgsmål.

Ser frem til at høre fra dig.

Mange hilsner
Maria

Svar:

Kære Maria

Det er rigtigt, at den katolske kirke mener, at det at få børn hører til inden for ægteskabet. Den stabilitet som et ægteskab kan give, sikrer de bedste rammer for børnenes opvækst.

Men når det er sagt, så sker det jo ofte, at børn bliver født uden at forældrene er gift. Det skal på ingen måde medføre, at barnet straffes, så derfor kan alle børn blive døbt, når bare forældrene kan stå inde for, at de vil opdrage børnene kristent.

LÆS OGSÅ:
Anerkender folkekirken andre kirkers dåb?

Det virker som om, I har gjort jer nogle sunde overvejelser. Det er dejligt, at I har valgt at få barnet, selvom det ikke var planlagt, og jeres beslutning, om at vente med at blive gift til I føler jer klar til det, virker også meget klog. I har fuldstændig ret i, at I ikke skal gifte jer, blot fordi familien mener, at I bør gøre det.

Det passer simpelthen ikke, når I har fået fortalt, at man ikke kan få barnet døbt katolsk, hvis man ikke er gift. Det at få børn sammen bør få folk til at overveje at gifte sig, men det er I jo også i gang med at overveje.

LÆS OGSÅ:
Hvem må gifte sig med hvem?

Ligeledes har vi ingen krav om, at folk skal konvertere for at blive gift med en katolik. Folk skal blive katolikker, fordi de gerne vil optages i den katolske kirke, ikke fordi de vil giftes med en katolik. Derfor er cirka to ud af tre katolske bryllupper i Danmark mellem en katolik og en ikke-katolik.

Når I kommer til dåbssamtale, vil I tale med præsten om, hvordan I i fællesskab kan opdrage barnet kristent, selvom I tilhører to forskellige kirker. Det er en udfordring, men slet ikke noget, der gør dåben umulig.

Jeg vil ønske jer tillykke med jeres barn og held og lykke med jeres overvejelser om at blive gift.

De bedste hilsener
Daniel Nørgaard
Katolsk præst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.