Må jeg selv lyse velsignelsen?

Velsignelsen kræver så at sige "en liturgi", i kirken præsten, ved barnesengen en far eller en mor, ved mødet en prædikant, for at vi så tydeligt som muligt kan høre ordene som tilsagt med Guds egen myndighed, svarer sognepræst Niels Jørgen Kobbersmed. Foto: Iris

Man kan naturligvis godt tage ordene i sin mund og forme dem som en bøn, men spørgsmålet er alligevel, om ikke det på den lange bane kan svække ens evne til at modtage velsignelsen, som den er giver os lodret fra oven, svarer sognepræst Niels Jørgen Kobbersmed

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Må jeg selv lyse velsignelsen over mine børn, når jeg tænker på dem?

Må jeg bede Herren om at lyse velsignelsen over mig selv: "Herre! Velsign mig og bevar mig" og så videre, eller er det brud med præsterolle og liturgi?

Stor hilsen
Leif

Svar:

Kære Leif

Ingen har monopol på den aronitiske velsignelse, som den er gengivet i 4. Mos. 6, 24-26. Den er fælleseje.

Der er hos mange kristne med rette en stor ærbødighed over for velsignelsen, sådan som den lyses over os ved gudstjenestens slutning. Velsignelsen udgør en slags kulmination i hele gudstjenestens opbygning.

LÆS OGSÅ: "Den aronitiske velsignelse går fra slægt til slægt"

At lyse velsignelsen over sine børn for eksempel ved aftenbøn er både smukt og særdeles meningsfuldt. Derimod kan jeg ikke anbefale at lyse velsignelsen over sig selv, fordi dens karakter af tilsigelse derved fordufter.

Aron og hans sønner fik ordene givet af Gud for at sige dem over israelitterne. Velsignelsen kræver så at sige "en liturgi", i kirken præsten, ved barnesengen en far eller en mor, ved mødet en prædikant, for at vi så tydeligt som muligt kan høre ordene som tilsagt med Guds egen myndighed.

LÆS OGSÅ: Hvad er liturgi?

Man kan naturligvis godt tage ordene i sin mund og forme dem som en bøn, men spørgsmålet er alligevel, om ikke det på den lange bane kan svække ens evne til at modtage velsignelsen, som den er giver os lodret fra oven?

Venlig hilsen
Niels Jørgen Kobbersmed
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.