Må man bygge sin egen kiste?

begravelse, kirke, død, kiste, blomster, afdøde Foto: Leif Tuxen.

Ja, men vær opmærksom på de bestemmelser, som skal overholdes, svarer sognepræst Leif G. Christensen

Spørgsmål:

Må man bygge sin egen kiste, som man bliver brændt eller begravet i? Og må man blive kørt af ens børn i bil eller måske en lukket trailer?
Håber jeg får et seriøst svar, for det er seriøst spurgt.

Niels Krøyer

Svar:

Kære spørger

Det er helt i orden at bygge sin egen kiste, hvis den i øvrigt er holdbar og ikke skader natur og miljø. Danske Krematoriers Landsforening har følgende retningslinjer for kister, og der kan bruges de samme regler for kister til begravelser:

Standardmål er 210, 80 og 80 centimeter. Rammen skal være med til at fordele vægten jævnt. Til bund, sider og låg kan anvendes massivt træ (min 12 mm) eller spånplade i kvalitets PDF-plade. Til samling er der også særlige regler om brug af søm og skruer, ligesom lim ikke må indeholde allergi- eller kræftfremkaldende stoffer. Kiste og udsmykning må ikke indeholde PVC, plastmaterialer, jern og metal. Lak og maling skal være miljøgodkendt.

LÆS OGSÅ: Der skal sættes personligt præg på begravelsen. Det sker jo kun en gang

Vedrørende transport af lig findes der blot denne vigtige regel, at det skal foregå sømmeligt. Så som udgangspunkt vil det være tilladt for familiemedlemmer at forestå transporten af afdøde familiemedlemmer. Efter mit vidende er der kun afsagt en enkelt dom i den slags sager, da en søn for nogle år siden kørte en tur med sin afdøde far bag på sin motorcykel.

Hvis man i øvrigt i et konkret tilfælde er i tvivl, vil jeg anbefale dig at kontakte den lokale begravelsesmyndighed, som er den lokale kirkebogsførende sognepræst i dit lokalområde.

Venlig hilsen
Leif G. Christensen,
sognepræst i Helligaandskirken

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.