Må man som kristen nasse på andre?

Det er desværre ikke altid sådan, at tro og gerninger følges ad, men der findes ikke nogen konkret regel mod at nasse i Bibelen, skriver Hanne Jul Jakobsen

Tro og gerninger følges ikke altid ad. Det er ikke god stil at nasse - uanset om man er kristen eller ej, svarer sognepræst Hanne Jul Jakobsen

Spørgsmål:

Hej Hanne

Jeg har en ven, der er meget troende. Men han er ryger, og han nasser cigaretter i stort omfang! Han har aldrig nogen selv, selvom han har penge.

Jeg tænkte på, om der var en ''regel'' mod det?

Med venlig hilsen
Mads

Svar:

Kære Mads

Tak for dit spørgsmål. Det er desværre ikke altid sådan, at tro og gerninger følges ad. Så enkel er verden ikke.

LÆS OGSÅ: Hvad skal man gøre for at være en god kristen?

At din ven er kristen er ikke det samme, som at han har god stil. Det er ikke god stil at nasse cigaretter på den måde, som din ven gør - uanset om han er kristen eller ej.

Der findes ikke nogen konkret regel mod at nasse i Bibelen, men der findes en mere grundlæggende regel om, hvordan man skal opføre sig over for hinanden.

Det er det, vi kalder den gyldne regel:

"Alt, hvad I vil, at mennesker skal gøre mod jer, det skal I også gøre mod dem." (Matt 7,12)

Hvis jeg var dig, ville jeg fortælle ham, at du er træt af, at han nasser alle dine cigaretter. Måske er han slet ikke bevidst om, hvor meget det egentlig er.

Du kan også fortælle ham, at du mister respekt for ham, når han gør det -og at der i dine øjne er stor uoverensstemmelse mellem det, han tror på og det, han gør. Måske ser han det ikke selv?

Nogle gange har vi brug for venner til at gøre os opmærksom på vores fejltrin - og til at vejlede os, så vi bliver bedre til at behandle hinanden, som vi selv gerne vil behandles.

Med venlig hilsen
Hanne Jul Jakobsen
Sognepræst og panelist på kristendom.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.