Står der i Bibelen, at man skal holde jul?

Når man ikke husker Bibelens evangelium om julen længere, er der kun medisterpølse og nisser tilbage. Bortset, selvfølgelig, fra druk, frådseri og vold. En fattig kultur, mener Michael Lerche Nygaard. Foto: Leif Tuxen.

Der står ingenting i Bibelen om, at man skal holde jul. Julen var oprindelig en hedensk solhvervsfest, hvor man fejrede solen og drak sig fra sans og samling, svarer sognepræst Michael Lerche Nygaard

Spørgsmål om jul

Står der i Bibelen, at man skal holde jul?
Hvad har julemanden, grantræer og nisser med Jesus at gøre?

Venlig hilsen,
Christina

Svar fra brevkassen

Hej Christina

Der står ingenting i Bibelen om, at man skal holde jul. Julen var oprindelig en hedensk solhvervsfest, hvor et af højdepunkterne var en "kedelorm," en slags medisterpølse. I øvrigt drak man sig fra sans og samling, sloges og væltede rundt, og mange mistede livet under "festen."

Da kristendommen kom til Europa, erobrede den ikke bare hjerter, men også fester. Det meningsløse drukgilde for solen og medisterpølsen blev afløst af en ny fest, hvor man fejrede, at "Solopgangen fra det høje" (Jesus Kristus) har besøgt jorden.

På den måde blev den tomme vikingefest udkonkurreret, og samtidig fik europæerne foræret en gylden anledning til at repetere perspektiverne i Jesu fødsel, år efter år.

I dag lever vi i et samfund med et enormt hukommelsestab. Når man ikke husker Bibelens evangelium om julen længere, er der kun medisterpølse og nisser tilbage. Bortset, selvfølgelig, fra druk, frådseri og vold. En fattig kultur.

Men jeg er overbevist om, at vi som kristne kan danne modkultur og bidrage til, at den kristne jul ikke går helt i glemmebogen. Her er der mange muligheder:

Vi bør ikke nøjes med at pynte til jul med nisser. I et kristent hjem er det oplagt at have en julekrybbe stående. Vi kan gå i kirke juleaften. Vi kan sætte en stjerne i toppen af juletræet i stedet for en nissemand. Vi kan ønske "glædelig jul" i stedet for "god ferie" eller "skå.l" Vi kan læse Juleevangeliet højt for børnene i en af de mange flotte børnebibler. Vi kan tage salmebogen frem og synge julesalmer ved familiefesten og så videre.

Hvad julemanden angår, har han faktisk lidt med Jesus at gøre, men også kun lidt. Traditionen med en julemand stammer fra fejringen af helgenen Skt. Nikolaj, der havde sin helgendag i december.

Han var vist nok en middelalder-biskop fra det nuværende Tyrkiet og skal efter sigende have frikøbt nogle slaver ved at give deres bortfører gaver eller penge. Altså en god og opofrende gerning, der nok er værd at huske på.

Men nutidens julemand har ændret sig kolossalt. Han er materialistisk ud over alle grænser og lægger op til overforbrug og "noget for noget," så her kan man sige, at den gamle biskop er blevet fordrejet til ukendelighed.

Julen er i dag en højtid, som hænger mange ud af halsen. Selvfølgelig. For den er efterhånden 99% kommerciel. Vesteuropæisk jul er jævnt hen blevet et stort flop, som handler om at hive penge ud af folk.

Der lægges op til en glansbilledagtig stemning, som ingen i længden kan udholde. Hvis julen skal komme til at fremstå frisk og skarp og seriøs igen, må vi tilbage til kilden. Vi må genopdage Lukasevangeliet kapitel 2; genopdage hovedpersonen Jesus.

Han er ikke nogen nisse eller julemand, han giver ikke "noget for noget," men kom til jorden for at lyse for dem, der sidder i mørke og dødens skygge. Det handler om det virkelige liv. Det er sådan en jul, vi har brug for.

Med venlig hilsen,
Michael Lerche Nygaard
Sognepræst og panelist på kristendom.dk