Ville popmusik få flere i kirke?

"Orglet er en af folkekirkens største udfordringer", skriver cand. theol. Hanne Jul Jakobsen. Foto: Foto:colourbox.com

Koralbogen er ikke det femte evangelium, og vores forkyndelse lider ofte under en fejlinstrumentering, svarer sognepræst Hanne Jul Jakobsen

Spørgsmål:

Vil et menneske, som ikke er kirkevant, finde glæde ved kirken og forstå mere, hvis man går over til at spille popmusik i stedet for salmer? (Selvfølgelig popmusik med delvist kristent indhold som for eksempel Anne Linnets sange skrevet af Johannes Møllehave).

Med venlig hilsen
Inge Juel Sørensen

Svar:

Kære Inge Juel Sørensen

Der er rigtig meget i kirken og ved en gudstjeneste, der er anderledes og kan virke fremmed på mennesker, som ikke er vant til at komme i kirke. Rummet, ritualerne, orgel-musikken, de gamle og ofte lidt sprogligt svære salmer, bønnerne - ja, formen i det hele taget. Og kirken skal være anderledes, men ikke fremmedgørende.

Den danske salmetradition er rig. Vi har mange flotte kernesalmer, men vi har faktisk også utroligt mange gamle dårlige salmer, som vi alligevel synger. De ligger så højt, at det er svært at synge med og kan være ganske uforståelige for menigmand. Der er skrevet flere gode nye salmer, som taler om Gud i et sprog, vi forstår.

Musikken kan løfte en gudstjeneste til himlen, og kirken er et af de få steder, hvor vi synger meget, og det vil de fleste mennesker faktisk rigtig gerne, men mange står af, i forhold til den klassiske orgelmusik. Det er for fremmedartet.

Orglet er en af folkekirkens største udfordringer! Vi har nogle fantastisk dygtige og veluddannede organister, der gerne vil bruges deres klassiske uddannelse. Det er en hæmsko for indførelse af andre instrumenter under gudstjenesten og dermed også for den rytmiske musik.

Koralbogen er ikke det femte evangelium og vores forkyndelse lider ofte under en fejlinstrumentering. Jeg hører til dem, der mener, at der bør være genkendelighed i det musikalske udtryk, der er i gudstjenesten i forhold til den musik, vi hører uden for kirken. Og ja, det kunne for eksempel være popmusik, det kunne også være gospel, jazz eller folkemusik.

Jeg tror, at en åbenhed overfor andre musikalske genrer i kirken, vil være med til at gøre, at flere vil føle sig hjemme i gudstjenesten.

Med venlig hilsen
Hanne Jul Jakobsen
Sognepræst