LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Hvad skal jeg tro på, før jeg konfirmeres?

Jeg har stor respekt for dem, som giver konfirmandundervisningen en chance og så beslutter sig for ikke at blive konfirmeret! Ligesom jeg glæder mig over dem, som af et ærligt og nogle gange også tvivlende hjerte lader sig konfirmere, skriver landsleder Dan K. Månsson. - Foto: Foto: Sxc.hu

Ved en konfirmation siger man ja til hele pakken, svarer landsleder Dan K. Månsson. Men det er ok at være undervejs og ikke kunne rumme eller forstå det hele

Spørgsmål:

Jeg skal til at beslutte mig for, om jeg vil konfirmeres, men jeg er usikker og håber derfor på, at I kan hjælpe mig på vej ved at svare på et par spørgsmål.

Hvad skal man tro på, før man kan blive konfirmeret? Kan man godt blive konfirmeret, selvom man ikke tror på Jesus og Gud, men tror, der er et eller andet ''væsen''? Send IKKE links, jeg har tjekket flere sider, og de kan ikke svare godt nok på det. TAK,

Becca

Svar:

Hej Becca!

Du spørger om, hvad du skal tro på, før du kan blive konfirmeret. Du spørger, om du godt kan blive konfirmeret, selvom du ikke tror på Jesus og Gud.

Først vil jeg gerne rose dig for at gøre dig nogle overvejelser om netop de spørgsmål. Når teenagere er kommet til mig som præst og har sagt, at de ikke ville gå til konfirmandundervisning, fordi de ikke var troende, så har jeg opmuntret dem til at komme alligevel.

Jeg har spurgt dem, om ikke jeg godt måtte få en chance for at fortælle dem om den Gud, kirken forkynder. Nogle af dem gav det en chance. Når så selve konfirmationsdagen nærmer sig, er der jævnligt én eller to på holdet, som melder, at de ikke skal konfirmeres, fordi de ikke kan svare ja på det, trosbekendelsen siger.

Jeg har stor respekt for dem, som giver konfirmandundervisningen en chance og så beslutter sig for ikke at blive konfirmeret! Ligesom jeg glæder mig over dem, som af et ærligt og nogle gange også tvivlende hjerte lader sig konfirmere.

Konfirmation betyder jo bekræftelse. Og der er jo to parter, som bekræfter noget i kirken på konfirmationsdagen:

- Konfirmanden bekræfter, at den tro, nogle på hendes vegne sagde ja til ved dåben, siger hun også selv personligt ja til. I dåben gør Gud et menneske til sit barn, og det er jo nok værd at sige ja tak til! Det gør konfirmanden bl.a. ved konfirmationen.

- Gud bekræfter også noget i konfirmationen, nemlig sin trofasthed. Da du blev døbt, lovede Gud dig følgeskab i livet. Nu, hvor du er godt på vej i livet, bliver du mindet om, at det løfte vil Gud stadig holde.

Nogle præster betoner det ene mere end det andet. Nogle prøver at vægte begge dele lige meget. Derfor er konfirmation ikke ens alle steder i landet.

Ved konfirmationen siger konfirmanden ja til 'hele pakken' (Gud er skaber, Jesus er frelser, født af en jomfru, døde og opstod igen, lever i dag, skal dømme hele verden, Helligånden er Gud i kirken og hos os). Man kan ikke nøjes med at sige ja til noget af trosbekendelsen.

Samtidig tænker jeg, at det er OK at være undervejs, ikke at kunne rumme eller forstå eller forklare det hele på sin konfirmationsdag. Stor respekt for dem, som - når de ser sig i spejlet - ikke kan sige ja til Gud, og derfor heller ikke bliver konfirmeret!

Med venlig hilsen
Dan Kofoed Månsson
Landsleder i LM Kids og tidligere sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.