Skal vi døbe vores barn, når vi tror på voksendåb?

Som forældre må man afgøre med sig selv, om dåben er forældrenes ret til at bestemme over barnet, eller om barnet selv som voksen må bestemme, vurderer præst Bergur Skovgaard. Foto: Arkiv

Det er først og fremmest vigtigt, at man lytter til sin overbevisning, når man skal tage beslutning om barnedåb, pointerer præst Bergur Skovgaard

Spørgsmål om dåb:

Hej.

Vi er et par på Færøerne som til maj skal være forældre. Vi
har spekuleret meget over, om vi skal døbe vores barn eller ej.

Vi går ikke i kirke, men har holdt os til en menighed i Torshavn, som hedder Ebenezer. Vores spørgsmål er så: Er det forkert af os at døbe vores barn i kirke, når vi selv holder os til menigheden?

Jeg er normalt tilhænger af voksendåben, men hvad er jeres svar?

Med venlig hilsen
Annie Holm

Svar fra frikirkepræst:

Kære Annie Holm!

Tak for din henvendelse til Kristendom.dk. Mit navn er Bergur Skovgaard, jeg er født og opvokset på Færøerne, men har boet i Danmark siden 1981. Jeg er til daglig præst i Citykirken Århus, som er en fusion mellem Pinsekirken og den apostolske kirke i Århus.

Jeg kender godt Ebenezer og har været til en del møder der. Har også været aktiv i menigheden, da jeg var barn. Og husker det som en utrolig rig tid i min barndom.

Når I spørger om det er rigtig, at man lader sit barn døbe i en folkekirke, når I selv kommer i en menighed, som praktiserer voksendåb eller troendes dåb, som jeg vil kalde det, så kan jeg godt forstå, at det afleder nogle spørgsmål.

Hvad skulle hensigten være for at døbe jeres barn? Er det fordi, I tror det har betydning for barnet? I siger, at I selv tror på voksendåben, og dermed tror I, at dåben er en handling, som man som enkeltperson selv vælger.

Jeg siger ikke, at I ikke skal døbe barnet, det er et valg, som I som forældre har ret til vælge. Men personligt, ville jeg ikke døbe mit barn, hvis jeg troede på noget andet.

Nu ved jeg ikke, hvordan menigheden Ebenezer ser på det, men for eksempel i vores kirke, hvor vi tror på troendes dåb, praktiserer vi barnevelsignelse.

Forældrene kommer med deres små til menigheden, og jeg som præst beder en velsignelsesbøn over barnet. Hos os holder forældrene en fest den dag, hvor barnet bliver velsignet.

Det kan være en meget smuk handling, som vi bygger på ordene: De bragte de små børn til Jesus, og han lagde hænderne på dem og velsignede dem. På samme måde, bringer forældrene børnene til menigheden, og vi som præster lægger hænderne på dem og velsigner dem.

Vi lever i et samfund, hvor der er forskellige syn på dåben, derfor vil jeg aldrig sige, at det ville være forkert, hvis man mener, at det er det rigtige at gøre. Men man skal have en begrundelse for det, man gør.

Jeg ville aldrig gå imod min personlige overbevisning. Jeg blev selv døbt som barn, og jeg forkaster ikke det, mine forældre gjorde for mig der. De troede, at det havde betydning for mig at lade mig døbe.

Selv om jeg har et andet syn på det i dag, så tager jeg denne handling som en velsignelse over mit liv. Fordi de gjorde det, de troede på. Men mine egne børn, blev ikke døbt, før de selv ønskede det, og det har jeg det rigtig godt med.

Så mit svar til jer vil være: Gør det, som I tror er rigtigt!

Jeg skal også lige gøre opmærksom på, at kristendom.dks panel består af både frikirkepræster og folkekirkepræster. Det betyder, at der måske er andre synspunkter hos nogle af de andre skribenter.

Håber dette har hjulpet jer lidt videre i jeres overvejelser. Med ønske om Guds rige velsignelse over jeres nye lille.

Med venlig hilsen
Bergur Skovgaard
Frikirkepræst