Sider om sjælesorg

Sjælesorg er et emne der i stigende grad interesserer folk i og undenfor kirken Foto: Arkiv

Inden for de sidste 10 år har folkekirken sat øget fokus på sjælesorg og uddannelse heri. En undersøgelse fra Aarhus Stift viser, at specielt de kvindelige præster vælger at lade sjælesorgen fylde en del i deres arbejde. At interessen er voksende, vidner også Diakonissestiftelsen om idet der meldes om øget søgning til uddannelser inde for diakonalt arbejde. Sjælesorgen fylder i den kirkelige debat, og kaldes af Biskop Karsten Nissen for en betydelig del af "aktiv livshjælp", som kan ydes til syge og fortvivlede mennesker.

Hvad er sjælesorg?
Men hvad er egentlig sjælesorg? Og hvad kan en sjælesørger byde på? Det giver sjælesørger og Åndelig vejleder Jette Dahl et bud på i denne artikel.

Jette Dahl skriver sjælesørgeriske råd om bl.a. stress og tillid. Hun har også arrangeret retræteophold for Religion.dk.

Sjælesorg kan være mange forskellige ting. For fængselspræsten i Vridsløselille Statsfængsel Jakob Arnberg, er fængselspræsternes kriminalpræventive arbejde en del af sjælesorgen.

Sognepræst i Kværdrup, Anette Schultz, sammentænker sjælesorg og pilgrimsvandring, idet hun ser denne kombination, som en vej til indsigt og forståelse.

Set fra præstens side
Sjælesorg stiller store krav til præsterne. Samtalerne kræver tid og sjælesorgs-arbejdet fylder efterhånden mere og mere i præsternes hverdag, idet det samtidig er en anden måde at møde sognebørnene på end på prædikestolen.

Det er heller ikke ualmindeligt at psykisk syge, der ikke er i behandling, søger præsten for at få mulighed for at læsse af og søge trøst. Dette medfører af og til, at præster opsøges af "forelskede" sognebørn der har knyttet sig til deres sjælesørger og ikke vil give slip.

Uddannelse i sjælesorg og diakoni
I Danmark undervises der i sjælesorg flere steder, med sigt på forskellige faggrupper. For eksempel uddanner pastoralseminarierne kommende præster i sjælesorg og samtale.

Præstehøjskolen i Løgumkloster efteruddanner lektor Marianne Bach præster i pastoralpsykologi og sjælesorg. Men det er ikke kun præster uddannes til samtale og forståelse, med baggrund i den kristne barmhjertighed.

Diakonissestiftelsen i København, Kolonien Filadelfia og Sankt Lukas-stiftelsen tilbyder alle undervisning i sjælesorg for omsorgspersonale.

Nye tiltag
Der forskes løbende i sjælesorg. Der udvikles nye metoder til at hjælpe mennesker, der er belastet af sorg eller sygdom, og man beskæftiger sig ligeledes med sjælesorgens forhold til psykologien.

I disse år søger folkekirken på flere områder at styrke sjælesorgen. Visse steder vælger man at styrke tilbudet om samtale og hjælp på tværs af sognegrænsen. Andre steder har man oprettet en ny sjælesorgs-telefon, hvor folk kan ringe ind og anonymt tale med en præst.

Et stigende antal sogne tilbyder internet-sjælesorg, ligesom også hjemmesiderne Cyberkirke.dk og Folkekirken.dk tilbyder elektronisk sjælesorg og samtale.

Fokus på de unge
Mange unge benytter internet-brevkasser og chatsteder, som blandt andet griltalk.dk, når de trænger til at tale med nogen om deres problemer.

Folkekirken kritiseres af Dansk Diakoniråd for ikke at sætte fokus nok på de unges behov for sjælesorg. Dog forsøger folkekirken at imødekomme de unges behov gennem opsøgende arbejde. Et af tiltagende i den retning er ansættelse af gadepræster, der møder de unge i både nattelivet og ungdomsklubben.