Spørg

Hvad var Jesus' forhold til naturen?

Jesus bruger billeder fra naturen i flere af sine lignelser. Blandt andet liljer på marken eller vintræet, som han sammenligner sig selv med, skriver Sognepræst Hanne Sander Foto: Ritzau

Hvordan var Jesu forhold til naturen, og har det kristne forhold til naturen ændret sig siden den traditionelle kristendom, spørger en læser. Sognepræst og pilgrimsvandrer Hanne Sander svarer

Spørgsmål om Jesus

Hej brevkasse

Hvordan var Jesus' forhold til naturen? Og hvordan har det kristne forhold til naturen ændret sig fra den traditionelle kristendom?

Hilsen
Karoline

Svar fra sognepræst

Kære Karoline

Du spørger om Jesu forhold til naturen, og jeg må sige, at det ved vi jo ikke meget om, ligesom om hans forhold til så meget andet.

Men Jesus bruger flere steder billeder fra naturen i sine lignelser. Et af de smukkeste billeder er billedet med liljerne på marken, som kan findes i Matthæus- og Lukasevangeliet. Jesus bruger billedet for at sige noget om, at vi ikke skal bekymre os så meget, men opbygge en umiddelbar tillid til Gud, der sørger for både liljer og mennesker.

Du kan også finde steder, hvor Jesus bruger billeder af træer, for eksempel figentræet i Matthæusevangeliet, eller i Johannesevangeliet, hvor Jesus sammenligner sig selv med et vintræ. Men alle steder er det billeder, Jesus bruger for at sige noget om Gud og mennesker og ikke noget om forholdet til naturen.

I skabelsesberetningen i Første Mosebog er derimod tale om et forhold til naturen. Her tales om natur og mennesker som Guds skabninger, og mennesket får pålagt et særligt ansvar, nemlig at tage vare på naturen. Det ansvar har vi stadigvæk - også når vi ikke lever særlig godt op til det.

Jeg håber, at det måske var svar på dit spørgsmål.

Venlig hilsen,
Hanne Sander
Sognepræst og pilgrimsvandrer

*Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.