Spørg

Er det nyt, at præsten gør korsets tegn for sig selv?

Hvad jeg derimod har haft rig lejlighed til at konstatere er, at det i de senere år er blevet mere og mere almindeligt, at menighedens medlemmer korstegner sig selv både efter nadveren og efter velsignelsen, skriver Peter Grarup, pensioneret sognepræst Foto: Ljupco Smokovski - Fotolia

Under en god vens bisættelse oplevede jeg for første gang, at præsten gjorde korsets tegn for de fremmødte og efterfølgende for sig selv. Er det noget nyt, spørger en læser. Pensioneret sognepræst Peter Grarup svarer

Spørgsmål:Goddag

Jeg har netop deltaget i en god vens bisættelse.

Og for første gang af alle de gange jeg har deltaget i såvel gudstjenester som andre kirkelige aktiviteter, gjorde præsten korsets tegn for de fremmødte og efterfølgende for sig selv.

Er det noget nyt, at præsten gør korsets tegn for sig selv?

Det er en meget ung og nyindsat præst.

På forhånd tak for svaret.

Venlig hilsen
Werner

Svar: Kære Werner

Jeg ved ærligt talt ikke, om det er en ny skik, du skriver om, eller bare en sjældent brugt skik. Jeg ved heller ikke, hvor mange gange du ”har deltaget i såvel gudstjenester som andre kirkelige aktiviteter”, men det lyder som om, du har nogen erfaring herud i, og at du oven i købet er så meget hjemme i almindelig folkekirkelig liturgisk brug, at du bemærker en (lille) ændring, nemlig, at præsten efter velsignelsen og korstegnelsen af menigheden korstegner sig selv. Så mon ikke vi i fællesskab kan slå fast, at det nok er en variant, der er ret sjælden.

Hvis jeg skal være helt præcis, så ved jeg faktisk ikke hvor mange præster, der bruger at korstegne sig selv i den nævnte situation og slet ikke, hvor længe nogen har gjort sådan. Jeg tror ikke, at jeg selv nogensinde har oplevet en kollega gøre brug af den skik.

Den er omtalt i en udmærket bog, Højmessen i Den Danske Folkekirke – En liturgisk håndbog, af Ole Brinth, Helle Christiansen, Henrik Christiansen og Marianne Christiansen, udgivet i 1999, altså for 16 år siden.

Dengang kendte man også til skikken, men der er ingen antydning af, om den er ny eller gammel. Der står bare, at den ”ikke (kan) anbefales”. Begrundelsen er, at ”i velsignelseshandlingen har præsten udelukkende en repræsentativ funktion” (s. 120).

Hvad jeg derimod har haft rig lejlighed til at konstatere er, at det i de senere år er blevet mere og mere almindeligt, at menighedens medlemmer korstegner sig selv både efter nadveren og efter velsignelsen. Lad endelig den skik brede sig - også ud af kirken.

Martin Luthers skriver i forbindelse med morgen- og aftenbøn: ”Om morgenen, når du står ud af sengen/om aftenen, når du går i seng, skal du gøre det hellige korsets tegn for dig og sige: ”Al magt er hos Gud Fader, Søn og Helligånd. Amen.” Derpå siges stående eller knælende trosbekendelsen eller Fadervor, (og en morgen/aftenbøn).” Se Den lille Katekismus oversat og genskrevet af Thomas Reinholdt Rasmussen. Den kan anbefales.

Det er godt og trygt med et korstegn at blive mindet om, at det at være kristen er at leve under korsets tegn – den ubetingede kærligheds tegn. Den skik er både gammel og holdbar og kan anbefales!

Med venlig hilsen 
Peter Grarup 
Pensioneret sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.