Spørg

Er en børnegudstjeneste en højmesse?

Der kan være grupper i sognet, der ikke bryder sig om at gå til børnegudstjeneste, men omvendt kan der være mange børnefamilier, der gerne vil i kirke til en børnegudstjeneste, skriver sognepræst Kaj Bollmann. Foto: lagom - Fotolia

Hvis gudstjenesten søndag formiddag annonceres som en børnegudstjeneste, er der så stadig tale om kirkens højmesse, spørger en læser. Kaj Bollmann, der er sognepræst og tidligere generalsekretær i Kirkefondet, svarer

Spørgsmål:

Kære Brevkasse

Hvis gudstjenesten kl. 10 annonceres som en børnegudstjeneste, er der så stadig tale om kirkens højmesse? 

Venlig hilsen
Hanne B. Eriksen

Svar:

Kære Hanne B. Eriksen

Dit spørgsmål kan besvares kort med et ja - under forudsætning af, at liturgien til børnegudstjenesten overholder de rammer, der i ritualbogen er lagt for "børnegudstjeneste på højmessens plads". Det er lidt en strid om ord, om det faktisk er en højmesse; men det er i hvert fald den søndags hovedgudstjeneste i sognet. Der er heller ikke noget krav om, at der så skal være en anden gudstjeneste den pågældende søndag.

Hvor tit og hvordan der skal gennemføres søndagsgudstjeneste efter børnegudstjenesteritualet, skal afgøres i enighed mellem menighedsråd og præst. Er man ikke enige, skal biskoppen ind over.

I de senere år har vi i øvrigt i flere stifter fået ordninger, der er mere fleksible end tidligere med hensyn til ugens gudstjenester i et pastorat. Det betyder, at der er en større åbning for at tage fornyelser ind i højmessen eller holde anderledes gudstjenester på højmessens plads. Alt selvfølgelig under forudsætning af, at menighedsråd og præst er enige.

Noget helt andet er så, om dit spørgsmål indeholder en vurdering af børnegudstjenesten som mindre "rigtig gudstjeneste" end højmessen. Den vurdering vil jeg personligt advare imod. Alle gudstjenester er ligeværdige.

Der kan være grupper i sognet, der ikke bryder sig om at gå til børnegudstjeneste, men omvendt kan der være mange børnefamilier, der gerne vil i kirke til en børnegudstjeneste, men ikke til en højmessen. Derfor må vi i et lokalområde have et varieret gudstjenesteliv, så flest muligt kan være hjemme i en gudstjeneste. Højmessen er den traditionsbærende gudstjeneste, men den er ikke mere nødvendigvis den gudstjenesteform, som flest deltager i.
 
Venlig hilsen
Kaj Bollmann 
Sognepræst og tidligere generalsekretær i Kirkefondet 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.