Spørg

Er den tyske pilgrimsrute Via Romea ny?

Den tyske del af denne rute er meget dårligt markeret, mens det virker som om, Schweitz har været bedre hertil, skriver professor Brian McQuire. Foto: Giorgio Pulcini - Fotolia

En ven og jeg kunne ikke finde noget kort over Via Romea nogen steder på nettet, og desuden er ruten helt utrolig ringe mærket op. Er Via Romea en ny rute, spørger en læser? Professor Brian McQuire svarer

Spørgsmål:
 

Hej Brevkasse

En ven og jeg forsøgte her i sommer at gå et stykke på Via Romea i Tyskland. Vi kunne imidlertid ikke finde noget kort nogen steder på nettet, og desuden er ruten helt utrolig ringe mærket op.

Er Via Romea en meget ny rute, og findes der gode kort til den?
 
Venlig hilsen
Rasmus Kristensen

Svar: Kære Rasmus Kristensen

Så vidt jeg kan se fra nettet, er "via romea" normalt ruten fra England over Frankrig til Italien, men begrebet "via romea germanica" dækker stort set ruten som abbed Albert af Stade tog fra Stade i Tyskland i 1200-tallet til Rom.

Den tyske del af denne rute er meget dårligt markeret, mens det virker som om, Schweitz har været bedre hertil.

Ja, det virker som om, begrebet "via romea germanica" er noget nyt, men jeg kan ikke finde frem til, om udtrykket slet ikke blev brugt i middelalderen.

Jeg henviser til Jochen Heinkes "The Old Pilgrim Way from Stade to Rome", til www.unterwegs-auf-alten-strassen.de og til de oplysninger, der findes på Google, når man skriver "via romea germanica".

Jeg håber, dette kan være til hjælp!

Mange gode hilsener
Brian McQuire
Professor i middelalderhistorie 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.