Spørg

Har faddere juridiske rettigheder?

Når man som fadder ved dåben accepterer at ville opdrage barnet i den kristne tro, er det udelukkende en religiøs forpligtelse, og den verdslige lovgivning hjælper ikke til med at kunne leve op til dette, svarer professor Lisbet Christoffersen. Her ses dåbsbarn og gudmor ved en barnedåb. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Hvordan kan faddere sikre sig, at barnet opdrages kristent, spørger en læser, der ønsker indblik i fadderes juridiske rettigheder. Professor i kirke- og religionsret Lisbet B. Christoffersen svarer

Spørgsmål

Kære brevkasse

Med henvisning til Hvor længe er man fadder? vil jeg gerne bede om en uddybning af, hvilke juridiske rettigheder faddere har i tilfældet af, at barnet lades alene tilbage.

Hvordan kan faddere sikre sig, at barnet opdrages kristent?
Har man samkvemsret?
Har man indflydelse på, hvor barnet skal opholde sig?

Jeg har læst i det tidligere svar, at faddere ikke har nogen juridiske forpligtelser – så det er altså juridiske rettigheder, spørgsmålet drejer sig om.

Med venlig hilsen
Kjeld Holm

Svar

Hej Kjeld Holm

Nej, fadderne har ingen juridiske rettigheder. Det er et rent moralsk løfte, der er ingen elementer i lovgivningen, som giver fadderne mulighed for at sikre sig, hvordan de kan leve op til løftet, hvis barnet lades alene.

Forældrene kan i en form for børnetestamente sikre sig faddernes fortsatte kontakt med børnene i større eller mindre omfang – men også i den situation er det i tilfælde af, at børnene lades alene, de nye omsorgsgivere, der beslutter, om det må realiseres.

Så det eneste virkemiddel, fadderne har, hvis de ikke kan forhandle sig frem, er forbøn og forsøg på kontakt.

Med venlig hilsen
Lisbet B. Christoffersen
Professor i kirke- og religionsret

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.