Spørg

Har Santa Lucia en tilknytning til Lucifer?

At Lucifer bliver et andet navn for Satan skyldes måske Lukasevangeliet, hvor Jesus siger: ”Jeg så Satan falde ned fra himmelen som et lyn”, mener teolog og kunsthistoriker Anne-Mette Gravgaard. Foto: Barrington - Fotolia

Jeg har hørt, at Santa Lucia har en vis tilknytning til Lucifer, altså Djævelen. Er det kun satanister, der fremfører dette, eller er der noget i det, spørger en læser. Teolog og kunsthistoriker, Anne-Mette Gravgaard, svarer

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg har hørt, at Santa Lucia langt tilbage har en vis tilknytning til Lucifer - altså Djævelen. Er det kun satanister, der fremfører dette, eller er der noget i det?

Hilsen
Mogens Tranders

Svar:

Kære Mogens Tranders

Jeg mener, der er tale om ren sprogforbistring, men det er rigtigt, at begge navne indeholder ordet lux, der er latin for lys.

Til legenden om Lucia hører, at hun mister sine øjnes lys, da hun blinder sig selv for at være mindre attraktiv som brud for en hedning, men at hun atter får synet igen og kan se lyset. Derfor er hun blevet helgen for øjensygdomme. Da vi ikke ved, om hun virkelig har eksisteret, kan hun meget vel have fået sit navn ud fra legenden.

Lucifer er i førkristen tid lysbæreren. Det betyder ordet Lucifer simpelthen på latin. Lucifer personificerer morgenstjernen, som flygter for morgenrøden Auroras firspand, hvilket man kan iagttage i Konstantin Hansens loftmaleri i forhallen til Københavns Universitet fra 1844. Det skulle symbolisere mørkets/uvidenhedens flugt for oplysningen/lærdommen.

At Lucifer bliver et andet navn for Satan skyldes måske Lukasevangeliet kapitel 10 vers 18, hvor Jesus siger: ”Jeg så Satan falde ned fra himlen som et lyn”, og Esajas' Bog kapitel 14 vers 12, hvor Babylons konge spottende kaldes ”Du strålende morgenstjerne”. I Johannes’ Åbenbaring er morgenstjernen Venus og indbegrebet af verdslig magt.

Indtil vi i Danmark ved kalenderreformen i år 1700 gik fra den julianske kalender til den gregorianske kalender, var årets korteste dag den 13. december: Luciadag. Natten før Luciadag var årets længste og blev kaldt Lussenat. Staffan Hammerman skriver herom:

”I lussenatten gik den såkaldte lussefærd løs, og det betød, at Lucifer (bemærk det sproglige sammenfald, red.) red igennem natten, fulgt af trolde, spøgelser, vætter og lignende, og han tilfangetog mennesker, der havde forvildet sig uden for efter mørkets frembrud.”

Så meget om forbindelsen mellem Lucia og Lucifer.

Venlig hilsen
Anne-Mette Gravgaard
Teolog og kunsthistoriker

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.