Spørg

Hvad er det for en julesorg, Grundtvig skriver om?

Grundtvig havde personlige sorger julenat år 1824, hvor han skrev salmen, forklarer organist Jens Ramsing. Foto: zwiebackesser - Fotolia

I salmen ”Velkommen igen Guds engle små” står der i sidste linje: "Vor Fader i Himlen lad det ske, lad julesorgen slukkes". Hvad er det for en julesorg, der nævnes her, spørger en læser. Organist Jens Ramsing svarer

Spørgsmål:

Kære brevkasse

I salmen ”Velkommen igen Guds engle små” står der i sidste vers, sidste linie: "Vor Fader i Himlen lad det ske, lad julesorgen slukkes." Hvad er det for en julesorg, der nævnes her?

Med venlig hilsen
Gurli

Svar:

Kære Gurli

Det er ikke fremmed for kristne at tænke på adventstiden med sorg. De strenge pietister betragtede adventstiden som sorgens tid. Adventstidens farve, lilla, er sorgens og bodstidens farve. Jesu fødsel var begyndelsen til hændelserne på Golgata, hvor Jesus blev korsfæstet.

Grundtvig havde personlige sorger julenat 1824, hvor han skrev salmen, men de var næppe alene årsagen til denne både poetiske og tankevækkende linje i den vidunderlige salme "Velkommen igen, Guds engle små".

Mange teologer og andre kloge mennesker har i tidens løb udlagt begrebet julesorgen, som vi vel alle et eller andet sted kan nikke genkendende til: Bevidstheden om menneskets afmagt og elendighed sat over for det uskyldige barns forventning og glæde. Men der er også en påskemorgen, der kan slukke julesorgen, fordi Jesus ikke bliver i døden efter sorgens Golgata.

Vi kan tænke mange tanker takket være Grundtvig, der med denne linje har lagt et frø ud, af hvilket der er vokset mange gode juleprædikener.

Venlig hilsen
Jens Ramsing
Organist og underviser ved Sjællands Kirkemusikskole

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.