Spørg

Hvad hed stjernen over Betlehem?

Fortællingen er i det hele taget som mange andre af de bibelske beretninger præget af symbolik. Vil man forstå dem som præcise skildringer af historiske begivenheder, spærrer man let blikket for det, som er evangelistens anliggende, forklarer Helge Kjær Nielsen, der er lektor og dr. theol. i Det Nye Testamente.

Hvad hed stjernen, som de vise mænd fra Østerland fulgte for at komme til Betlehem, spørger en læser. Dr. theol. Helge Kjær Nielsen svarer og kommer blandt andet omkring symbolik, supernovaer og planetkonjunktioner

Spørgsmål:
 
Kære brevkasse

Hvad hed stjernen, som de vise mænd fra Østerland fulgte for at komme til Betlehem?

Venlig hilsen
Kasper

Svar:Kære Kasper

I Fjerde Mosebog kapitel 24 vers 15-19 er der et spådomsord, hvori det blandt andet hedder: ”En stjerne træder frem fra Jakob” (vers 17). Disse ord blev på Jesu tid og senere tolket som en forudsigelse af en kommende Messias. 

Således opfattede jøderne på en lidt senere tid Bar Kochba som Messias. Hans navn betyder ”Stjernesønnen”. 

Profetien i Fjerde Mosebog kapitel 24 vers 17 synes at have været medbestemmende for fortællingen om de vise mænd, der forbinder stjernen med Jesus. 

Læs også: Hvem var de tre vise mænd?

Fortællingen er i det hele taget som mange andre af de bibelske beretninger præget af symbolik. Vil man forstå dem som præcise skildringer af historiske begivenheder, spærrer man let blikket for det, som er evangelistens anliggende. 

Alligevel har det spørgsmål optaget mange; om det kan sandsynliggøres, at der på det tidspunkt, da Jesus blev født, har kunnet ses en særligt lysende stjerne eller lignende på himlen. Dog ikke en stjerne, der kunne standse og stå stille over et bestemt sted. 

Der er fremsat flere bud på et svar. Nogle har foreslået, at der kunne være tale om en supernova (en eksploderende stjerne), andre at det kunne være en komet. 

Læs også: Hvilken stjerne så de vise mænd fra Østerland?

Oftest er dog den mulighed nævnt, at det kunne være en planetkonjunktion, nemlig et møde mellem to eller flere planeter, der på den måde så at sige, lægger deres lys sammen. Det er især Jupiter og Saturn, der nævnes i den sammenhæng, men også andre har været foreslået. Nogle af disse begivenheder kan der sættes årstal på, mens det ikke er ganske klart, hvornår Jesus blev født.

Planetkonjunktioner kan kaste et stærkt lys fra sig. Spørgsmålet er så, om de også kaster lys over Matthæus’ fortælling.

Salmen ”Maria hun var en jomfru ren” (Den Danske Salmebog 72,4) er et tydeligt eksempel på, at Jesus forstås og forkyndes som Jakobs lyse stjerne (Fjerde Mosebog kapitel 24 vers 17):
 
”Af Isai stub den rette kvist

og Jakobs lyse stjerne, det er du,
vor Herre Jesus Krist.”


Med venlig hilsen
Helge Kjær Nielsen
Dr. theol. i Det Nye Testamente

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.