Spørg

Hvorfor omtaler Gud sig selv i flertal?

Vi ved ikke, hvor udbredt tanken om et gudepar har været, men der er faktisk fundet en indskrift, der nævner Jahve (Israels gud) og hans Ashera. Ashera er kendt som en kvindelig guddom i kana'anæisk religion, skriver teologiprofessor emeritus Kirsten Nielsen. Foto: AP/Ritzau

Gud taler i flertal ved skabelsen, når han siger: "Lad os skabe mennesker i vort billede, så de ligner os." Men hvorfor gør han det, og hvad menes der med os, spørger en læser. Kirsten Nielsen, der er teologiprofessor emeritus, giver to mulige forklaringer

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Der er en passage i Bibelen, der undrer mig meget, og som jeg meget gerne vil have uddybet.

Der står i Første Mosebogkapitel 1, vers 26: Gud sagde "Lad os skabe mennesker i vort billede så de ligner os."

Hvorfor taler Gud i flertal, og hvad menes der med os?

Venlig hilsen
Lise Trier

Svar:

Kære Lise Trier

Tak for dit spørgsmål om Første Mosebog kapitel 1, vers 26.

Der er to mulige forklaringer:

1) Der kan være tale om en pluralis majestatis, det vil sige, Gud siger vi/os om sig selv, sådan som konger kan gøre det. Vi har dog ikke eksempler på, at en konge siger vi om sig selv i Det Gamle Testamente.

2) Forfatteren forestiller sig, at Gud har en partner, som han henvender sig til.
Det naturlige vil være en kvindelig guddom, og sammen med hende vil han skabe mennesker, der ligner dem. Da disse mennesker netop er mand og kvinde, tyder det på, at Gud her er tænkt som et gudepar.

Normalt tales der i Det Gamle Testamente kun om én gud og ikke om en kvindelig guddom, sådan som for eksempel kana'anæerne forestillede sig den guddommelige verden. Men i Ordsprogenes Bog er der en anden skabelsesberetning, hvor visdommen, der er skildret som en kvinde i kapitel 8, fortæller, at hun var til stede ved skabelsen.

Vi ved ikke, hvor udbredt tanken om et gudepar har været, men der er faktisk fundet en indskrift, der nævner Jahve (Israels gud) og hans Ashera. Ashera er kendt som en kvindelig guddom i kana'anæisk religion.

Hovedtanken er dog den, at Jahve/Herren er den eneste Gud for Israel, jævnfør trosbekendelsen i Femte Mosebog kapitel 6 vers 4.

Med venlig hilsen
Kirsten Nielsen
Teologiprofessor emeritus

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.