Spørg

Hvilke fordele og ulemper er der ved at blive missionær?

Man bør overveje, om man kan undvære familie og gamle venner omkring sig. Til gengæld får man typisk nye venner, der hvor man sendes hen, og menigheden vil ofte blive som en ny familie. Billedet er et udsnit af William Holman Hunts maleri "Kristus forfølges af Druiderne" fra 1850. Det viser en missionær, som bliver holdt skjult for de keltiske druider, der vil henrette ham. Foto: Arkiv.

Siden kristendommens begyndelse har missionærer rejst ud for at fortælle andre om Jesus. Men hvad er de positive og negative konsekvenser af at rejse ud som missionær i dag, spørger en læser. Cand.theol. Jørgen Skov Sørensen svarer

Spørgsmål

Kære brevkasse

Hvilke fordele og ulemper er der ved at blive missionær?

Med venlig hilsen
Kirsten

Svar

Kære Kirsten

Tak for dit spørgsmål. Hvad, der er fordele og ulemper, er naturligvis individuelt betinget, men i det følgende vil jeg skrive lidt generelt om, hvad mange vil finde som fordele og ulemper ved at være missionær.

Mange udsendte missionærer overvejer inden ansættelse til tjeneste i eksempelvis Afrika eller Asien adskillelsen fra familie og venner i Danmark. Trods elektronisk kommunikation er man langt borte fra dem, man holder af herhjemme.

I forhold til gamle dage er det dog meget nemmere og hurtigere at rejse langt i dag, men man bør overveje, om man kan undvære familie og gamle venner omkring sig. Til gengæld får man typisk nye venner, der hvor man sendes hen. Og arbejder man sammen med lokale partnere i en kirke, vil menigheden, man tilhører, ofte blive som en ny familie.

Man skal også overveje, om man er robust og har et stærkt mentalt og fysisk helbred. Skal man eksempelvis arbejde i troperne, kan det slide på kroppen, hvis man er vant til at arbejde i et tempereret klima. Samtidig skal man være mentalt parat til at leve med en kultur, der kan være endog meget anderledes end den, vi kender fra Danmark.

At arbejde og leve med andre kulturer kan til gengæld berige ens forståelse for, hvem man selv er og hvorfor. Mange tilbagevendte missionærer fremhæver dette som meget centralt for dem, og noget som har styrket deres kristne tro.

Hvis du er interesseret i at arbejde som missionær i udlandet, vil jeg foreslå, at du henvender dig til en missionsorganisation og forhører dig om, hvad de har behov for. De kan eventuelt også henvise dig til udsendte missionærer, som du kan kontakte for at få et førstehåndsindtryk af livet som udsendt.

Jeg har ovenfor taget udgangspunkt i en traditionel forståelse af at være missionær, udsendt fra Danmark til opgaver ude i verden. Men du kan også overveje at søge ansættelse i en kirke eller en kirkelig organisation i Danmark. Mange opgaver her har også et missionsaspekt.

Med venlig hilsen
Jørgen Skov Sørensen
Cand.theol., ph.d.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.