Spørg

Hvilken af fadderne har ansvaret for barnet?

Faddere er vidner på, at barnet er blevet døbt, og det betyder, at de har et særligt ansvar for at lære barnet om, hvad kristendom er. Det vil derfor være naturligt, at en fadder bliver en ekstra voksen i barnets liv, forklarer Hanne Jul Jakobsen, der er sognepræst.

Hvis man har mere end én fadder, hvilken fadder får da ansvaret for barnet? Hvordan afgøres det, spørger en læser. Sognepræst Hanne Jul Jakobsen svarer på spørgsmålet

Spørgsmål om faddere og dåb:

Kære brevkasse

Hvis man har flere end én fadder, og man kommer ud i, at en af fadderne får ansvaret for det pågældende barn, hvilken fadder får da ansvaret for barnet?

Hvordan afgøres det og i så fald hvilken rækkefølge?

Venlig hilsen
Thomas

Svar fra sognepræst:

Kære Thomas

Man kan vælge op til fem faddere, og mange benytter sig af muligheden for at have flere faddere, fordi der er flere, man gerne vil vise den tillid.

En fadder er en fadder. Det kan være, at én af fadderne er valgt som gudfar eller gudmor, altså den der bærer barnet til dåben, men der er ingen prioritering i øvrigt mellem faddere.

Faddere er vidner på, at barnet er blevet døbt, og det betyder, at de har et særligt ansvar for at lære barnet om, hvad kristendom er. Det vil derfor være naturligt, at en fadder bliver en ekstra voksen i barnets liv.

Det kan være, man tager barnet med i kirke en gang imellem eller taler med barnet om de store ting i livet, om tro og om kristendom. Det er alene det, der er fadderens opgave.

At faddere er dem, der skal tage sig af barnet, hvis der sker forældrene noget, er faktisk ikke sådan per automatik rigtigt.

Fadderne forventes at være en del af barnets liv, uanset om forældrene er der eller ej. Men hvis du vil lave en aftale om, hvem barnet skal bo hos i tilfælde af din død, skal du i stedet oprette et såkaldt børnetestamente.

Håber det var svar nok?

Med venlig hilsen
Hanne Jul Jakobsen
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.