Spørg

Hvor tidligt kan jeg vandre på Camino del Norte, hvis jeg vil ligge i telt?

Dit projekt med at ligge i telt vil jeg naturligvis ønske dig al mulig held og lykke med. Du skal blot huske, at det meste jord i Spanien er privatejet, og at det derfor er god tone at spørge om lov, hvis og når du vil campere uden for campingpladserne, skriver Henrik Friediger, der er formand for Foreningen af Danske Santiagopilgrimme.

Der må du selv følge med og tage chancen for, at en eventuel vejrvending bliver stabil. Helt stabilt er vejret nu sjældent på de kanter, svarer formand Henrik Friediger

Spørgsmål

Kære brevkasse

Jeg har de sidste par måneder sat mig for, at gå Camino del Norte, men planen er, at jeg som udgangspunkt sover og nyder nætterne under Guds Himmel; altså i et mindre telt. 

Som vejret for tiden ser ud i Nordspanien, så er det absolut ikke teltvejr hverken herhjemme i Danmark eller i Spanien. 

Jeg mener altid at have fundet et sted at overnatte i naturen og kan umiddelbart ikke se, hvad der skulle være til hinder for det, men vil meget gerne høre din mening om, hvad jeg skal tænke på med vejr, vind og naturen generelt, når jeg vælger at overnatte tre-fire sammenhængende måneder gerne startende fra den 1. Februar. 

Men som vejret ser ud for tiden, hvornår vil du så mene, det ville kunne lade sig gøre at tage af sted til grænsen, hvor jeg vil starte i Inur? 

Hvis ikke du har nogle bedre eller anderledes forslag til rute og generelt som sagt. 

Venlig hilsen
André

Svar

Kære André

Jeg har som dig været inde og se på vejret og vejrudsigterne i det nordlige Spanien. De har en våd og kold vinter. Hvornår det vil vende, har jeg ingen anelse om. 

Der må du selv følge med og tage chancen for, at en eventuel vejrvending bliver stabil. Helt stabilt er vejret nu sjældent på de kanter. Biscayen sender sine våde vinde mod kysten i et stadig strøm. 

Den franske vej ligger i læ bag de cantabriske bjerge og har derfor et mere stabilt klima - selvom der også her er store forskelle fra år til år - sidste år var det vådt og koldt langt ind i maj.

LÆS OGSÅ: Kan man gå Camino Primitivo i januar?

Dit projekt med at ligge i telt vil jeg naturligvis ønske dig al mulig held og lykke med. Du skal blot huske, at det meste jord i Spanien er privatejet, og at det derfor er god tone at spørge om lov, hvis og når du vil campere uden for campingpladserne.

Selv har jeg ingen erfaringer hermed, men jeg har for nogle år siden mødt en irsk pilgrim, Patrick, som jeg også har skrevet om i Pilgrimmen og bragt en artikel af, og hans erfaringer var, at det godt kunne lade sig gøre. 

LÆS OGSÅ: Hvad er godt at vide om Caminoen?

Han spurgte normalt ikke lodsejerne om lov til at slå teltet op, men var ofte ude for at måtte pakke sit habengut sammen i hast, hvis han blev mødt af en fornærmet bonde (og hans hunde), der ikke ønskede hans ophold på sine jorder.

Samme Patrick ligger i øvrigt i vinterhi i Fatima i Portugal, da han synes vinteren er for hård at campere i.

Al mulig held og lykke med dit projekt og skriv gerne en artikel til Pilgrimmen om dine oplevelser og erfaringer.

Venlige hilsener
Henrik Friediger
Formand for Foreningen af Danske Santiagopilgrimme

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.