Spørg

Hvor tidligt kan man blive konfirmeret?

Næsten siden tidernes morgen har der været tradition for at afslutte den dengang obligatoriske 7 års skolegang med konfirmation, skriver sognepræst Peter Grønlykke. Foto: Cecilie Smetana/Polfoto

Min datter vil gerne konfirmeres. Men hvad afgør, hvornår man kan blive konfirmeret, spørger en mor. Sognepræst Peter Grønlykke giver svar på, hvornår man kan blive konfirmeret.

Spørgsmål

Kære brevkasse.

Hvornår kan man konfirmeres? Handler det om hvornår man er født, hvilken klasse man går i, eller er det noget andet, der gælder?

Min datter vil nemlig gerne konfirmeres samtidigt med sine klassekammerater.
 
Med venlig hilsen og på forhånd tak

Maria, mor til en kommende konfirmand 

Svar

Kære Maria,
 
Næsten siden tidernes morgen har der været tradition for at afslutte den dengang obligatoriske 7 års skolegang med konfirmation. I dag har vi 9 års obligatorisk skolegang. Det har betydet, at man nogle steder har flyttet konfirmationsforberedelsen til 8. klassetrin, hvor børnene er omkring 15 år. Det har man gjort, fordi man ønskede, at dem, der skulle konfirmeres, var lidt mere modne.

De fleste steder har man dog holdt fast i at forberede konfirmanderne til konfirmation på 7.klassetrin. Det vil sige, at børnene skal være 13-14 år, når de går til forberedelse, og de fleste er nok fyldt 14, når de konfirmeres.

Det kan man altså gå efter, hvis ens barn går på en skole, hvor klassetrinsdelingen ikke er så skarp; hvilket kan være tilfældet nogle steder, især på mindre skoler og friskoler.
 
At starte på konfirmationsforberedelse som 12-årig vil jeg synes er for tidligt.

Med venlig hilsen
Peter Grønlykke
 
Sognepræst ved Sct.Marie Kirke

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.