Spørg

Hvordan kunne det tage Moses 40 år at gå til Israel?

Hele ti gange trodsede israelitterne Gud på rejsen mod friheden, selvom han havde befriet dem fra slaveri og mishandling i Egypten og stillet dem et dejligt land i udsigt, skriver Michael Lerche Nygaard, der er sognepræst. På billedet ses bjergene i Sinaiørkenen.

Moses førte israelitterne de 400 km fra Egypten til Kanaans land. Hvordan kunne det tage 40 år, spørger en læser. Sognepræst Michael Lerche Nygaard svarer

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Moses førte Israel fra Egypten gennem Sinaiørkenen til Kanaans land. Der er cirka 400 km. Hvordan kunne det tage 40 år? 

Er det mig, der husker tidsrummet forkert?

Venlig hilsen
Verner

Svar:Kære Verner

Jo, det er korrekt, at ørkenvandringen trak ud og blev meget mere langvarig, end man skulle forvente. Oprindelig var det heller ikke meningen. Årsagen var, at folket ikke havde tiltro til Guds plan. 

Hele ti gange trodsede de ham på rejsen mod friheden, selvom han havde befriet dem fra slaveri og mishandling i Egypten og stillet dem et dejligt land i udsigt. 

Læs også: Hvor mange udvandrede fra Egypten?

Kulminationen indtraf, da de på grænsen til landet nægtede at indtage det af frygt for de stammer, de ville møde. Da blev deres ørkenvandring forlænget som straf. 

Gud sagde: ”Ingen af de mænd, som har set min herlighed og de tegn, jeg har gjort i Egypten og i ørkenen, og som for tiende gang har udæsket mig og ikke har adlydt mig, skal få det land at se, som jeg har lovet deres fædre. Ingen af dem, der har hånet mig, skal få det at se. Men i min tjener Kaleb var der en anden ånd; han var fuldt og helt med mig, ham vil jeg føre ind i det land, han har været i, og hans efterkommere skal tage det i besiddelse.” (Fjerde Mosebog kapitel 14 vers 22-24)

Læs også: Hvad ved vi egentligt om Moses?

Straffen var altså, at den generation, der havde hånet Gud, selvom de havde været vidne til hans undere, skulle dø i ørkenen. De skulle ikke få lov at komme ind i landet, men måtte dø som omvandrende nomader. Derfor blev ørkenvandringen så lang.

Med venlig hilsen
Michael Lerche Nygaard
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.