Spørg

Hvordan ser baptister på livet efter døden?

Noget, vi diskuterer, ligesom så mange andre kristne også diskuterer dette, er, om der er en eller to udgange af livet, skriver generalsekretær i Baptistkirken Lone Møller-Hanssen. Foto: Privatfoto

Hvordan ser baptister på livet efter døden, spørger en læser. Generalsekretær i Baptistkirken i Danmark Lone Møller-Hansen svarer, at der kan være store forskelle baptister imellem

Spørgsmål:

Kære brevkasse,

Hvordan ser baptister på livet efter døden? 

Med venlig hilsen
Daniel

Svar:
 

Kære Daniel

Først vil jeg sige, at noget af det, der kendetegner baptister, er, at vi ikke har en troslære, som man siger ja til, når man bliver døbt eller optaget i en baptistkirke. Bibelen er vores trosgrundlag.

Vi forudsætter, at den enkelte har et personligt forhold til Gud, og vores tolkning af Bibelen afgøres igennem vores personlige læsning under Helligåndens vejledning og igennem samtaler og fælles bibelstudier – ligeledes under Helligåndens vejledning.

Baptister i Danmark har ikke nødvendigvis samme teologiske holdninger som baptister i Østeuropa eller i USA. Danske baptister er heller ikke enige om alting. Dog vil jeg godt turde sige noget generelt om, hvad jeg mener omkring livet efter døden:

Jeg tror ikke, at baptister ser så meget anderledes på livet efter døden end andre kristne.

Vi tager Jesu ord, om at "I min faders hus er der mange boliger; hvis ikke, ville jeg så have sagt, at jeg går bort for at gøre en plads rede for jer?" (Johannesevangeliet kapitel 14 vers 2), som et løfte om, at vi er ventede hjemme hos Gud, når vi engang dør.

Hvordan er dér hjemme hos Gud? Hvor er det henne? Er det en fysisk opstandelse, så man mødes med sine afdøde kære, så man kan genkende dem? Alt det er der ingen af os, der ved præcist, så her bygger vi vores tro og håb på det samme som alle andre.

Kort sagt: Vi tror på, at begrebet "evigt liv" handler om, at der er et liv efter døden sammen med Gud.

Noget, vi diskuterer, ligesom så mange andre kristne også diskuterer dette, er, om der er en eller to udgange af livet.

Der er baptister, der vil sige, at Gud vil frelse alle mennesker. Heraf kommer, at fortabelse er noget, mennesker kan erfare i dette liv. Men i livet herefter vil Guds barmhjertighed gøre, at alle bliver frelst.

Andre vil sige, at Gud ikke tvinger nogle mennesker ind i hans rige. Hvis mennesker har afvist ham i dette liv, respekterer han denne beslutning, for han har givet mennesket en fri vilje. Derfor går disse mennesker et andet sted hen, som kan kaldes dødsriget, Helvede eller fortabelse.

Men jeg vil mene, at baptister generelt tror på, at der er et liv efter døden. Og mange baptister vil sige, at de glæder sig til det!

Kærlig hilsen
Lone Møller-Hansen
Generalsekretær i Baptistkirken i Danmark

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.