Spørg

Hvorfor kan jeg ikke blive konfirmeret som ortodoks?

Jeg synes, du først og fremmest skal tale med din mor om, hvad du skal gøre. Du er nødt til at afstemme dine forventninger med hendes. Hvis din mor er i tvivl, kan hun eller du spørge en ortodoks præst, skriver Kristian Larsen, der er cand.scient.pol. og ortodoks kristen. Foto: Richard Clark

Der er ikke noget i vejen for, at du som ortodoks bliver konfirmeret set fra folkekirkens synspunkt, men problemet er, at du træder ud af den ortodokse kirke, hvis du modtager nadver udenfor den ortodokse kirke, svarer ortodokse Kristian Larsen i en korrespondance

Spørgsmål

Kære brevkasse

Næste år skal alle mine klassekammerater konfirmeres undtagen mig, da jeg er ortodoks, og min mor siger, at derfor kan jeg ikke blive konfirmeret. 

Er det rigtigt, og hvad skal jeg så gøre? Det er da ret ærgerligt. 

Kan man måske lave om på det eller sådan noget?

Venlig hilsen
Alona

Svar

Kære Alona

Der er ikke noget i vejen for, at du som ortodoks bliver konfirmeret set fra folkekirkens synspunkt, men problemet er, at du træder ud af den ortodokse kirke, hvis du modtager nadver udenfor den ortodokse kirke. 

Det kan lyde strengt, og det er det også, men det skyldes, at den ortodokse kirke ikke vil give køb på de trossandheder, der blev formuleret på de syv store kirkemøder i den tidlige middelalder. 

LÆS OGSÅ: Hvad er forskellen på folkekirken og den russisk-ortodokse kirke?

Nadver hedder også Communion, og det betyder fælleskab, og den ortodokse kirke har ikke fællesskab med den protestantiske kirke, fordi man der har opgivet mange ting, som den ortodokse kirke finder centrale. 

Det er for eksempel troen på, at mennesket kan og skal helliggøres, fastholdelsen af kirkens årtusindgamle tradition, opfattelsen af kirken som selve det kristne fællesskab med Kristus, brugen af ikoner og så videre.

Som ortodoks er du i øvrigt allerede konfirmeret (myronsalvet), for det foregår i forbindelse med dåben.

LÆS OGSÅ: Hvordan lærer jeg mere om den ortodokse kirke?

Jeg kan godt forstå, at du gerne vil fejres ligesom dine kammerater, og den fejring behøver vel ikke afhænge af, om du går til konfirmation i folkekirken.

Venlig hilsen

Kristian Larsen
Cand.scient.pol. og ortodoks kristen

Spørgsmål

Kære Kristian Larsen

Tak for svaret.

Hvad synes I, da jeg skal gøre? 

Og; må man som ortodoks gå i en almindelig kristen kirke? Hvis man for eksempel synger i kirkekoret og så videre?

Venlig hilsen
Alona

Svar

Kære Alona

Jeg synes, du først og fremmest skal tale med din mor om, hvad du skal gøre. Du er nødt til at afstemme dine forventninger med hendes. Hvis din mor er i tvivl, kan hun eller du spørge en ortodoks præst. 

LÆS OGSÅ: Har den katolske og den ortodokse kirke samme helgener?

Principielt er der intet i vejen for, at du for eksempel er ansat til at synge i kor i en protestantisk kirke eller besøger en protestantisk gudstjeneste, men hvis du er medlem af en ortodoks menighed, vil præsten formentlig bede dig om at vælge, hvis du er mere aktiv i en protestantisk menighed eller i en anden ortodoks menighed for den sags skyld. 

Hvis du blot er interesseret i at vide mere om, hvad forskellen på protestantisk og ortodoks kristentro er, er det en rigtig god ide at gå til gudstjeneste i en protestantisk kirke en gang i mellem. 

Om den ortodokse tro kan du læse mere her på hjemmesiden.

Venlig hilsen 
Kristian Larsen

Cand.scient.pol. og ortodoks kristen

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.