Spørg

Læser: Hvorfor tvangsdøber præster børn?

Dåb, såvel som bryllup og begravelse. Den slags vil ikke fremover medføre papirarbejde og attester, det ordnes rent digitalt. Folkekirken er helt i front med digitaliseringen.

Jeg er blevet døbt imod min vilje. Ville det ikke være på sin plads, at præsterne ventede med at døbe børn, til de var blevet voksne og selv kunne tage stilling, spørger en læser. Sognepræst Kaj Bollmann svarer

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvordan kan det være, at præsterne tvangsdøber børn?

Når jeg spørger, så er det fordi, at jeg er blevet døbt imod min vilje.

Ville det ikke være på sin plads, at præsterne ventede med at døbe børnene, til de var blevet voksne og selv kunne tage stilling til det, der siges?

For at klargøre tingene yderligere, så finder jeg det meget underligt, at jeg er medlem af folkekirken, når jeg ALDRIG har troet på barnedåb, konfirmation, treenighed med videre.

Hvad er meningen med mit medlemskab?

Er præsterne ligeglade med, om jeg tror på det, de siger? Det må de næsten være, for de har aldrig spurgt mig.

Derimod har de fået mine forældre til at svare ja på mine vegne, hvilket mine forældre selvfølgelig ikke kan gøre. Som sådan er jeg et selvstændigt væsen med egne holdninger og meninger.

Mine forældre burde selvfølgelig aldrig være gået med til dette (af ovenstående grund), men gjort er gjort... De vidste ikke bedre, men gjorde bare som alle andre. Måske præsterne også bare gør som alle andre. Jeg ved det ikke.

Men nu stiller jeg nogle spørgsmål, så vi kan få alt dette belyst.

Kærlig hilsen

Jan 
 

Svar: 

Kære Jan 

Stort set alt, hvad du foretager dig i de første mange år af dit liv, er noget, du ikke selv vælger. Fra selve undfangelsen og fødslen, over den måde dine forældre tager sig af dig som spæd, til det sprog du lærer og så videre.

Du vælger som barn heller ikke ret meget selv: dine forældre bestemmer, hvilken skole du skal gå på, hvilket tøj du skal gå i, hvad du må og ikke må, hvordan dit hår skal klippes, og hvad du skal hedde. Selvfølgelig kan dine forældre svare ja på dine vegne. Det gør de i alle forhold, indtil du er voksen.

Det er med dåben præcis som med alt andet i din barndom. Du kan kalde det tvang, hvis du ser det fra den side. Du kan også kalde det dannelse og opdragelse. Det er dine forældres valg – uanset om de tvinger dig til at blive døbt eller ikke at blive døbt. De har ansvaret for at give dig den dannelse og opvækst, som de synes, er den bedste for dig.

De vil give dig så godt et grundlag for tilværelsen som mulig, og derfor foretager de en lang, lang række af valg på dine vegne. Det kan ikke være anderledes. Du kan heller ikke vente, til du er voksen med at bestemme dig for, om du vil gå i skole eller ej, eller om du vil børste tænder eller ej.

Så dåben er et af de mange nødvendige til- eller fravalg, som dine forældre foretager. Du kan så som ung eller voksen distancere dig fra de valg, gøre oprør imod dem og vælge noget andet. Du kan skifte navn og melde dig ud af folkekirken, hvis du ikke vil overtage det navn og den dåb, som dine forældre har valgt for dig. Og du er så heldig, at du lever i en kultur, hvis frihedssyn blandt andet er dannet af den kristendom, som dåben er indgangen til. Derfor har du fuld frihed til at tro eller lade være.

I folkekirken har vi ingen troscensur eller tvang. Folkekirken er et åbent fællesskab med Kristus og trosbekendelsen til ham som centrum. Hvordan og hvor tæt dit tilhørsforhold skal være, er en sag mellem dig og Gud. Og vil du slet ikke have noget tilhørsforhold, eller vil du have et forhold til Gud, der ikke kan rummes inden for folkekirkens kristne rammer, så kan du melde dig ud.

Der er også nogen, der forbliver medlemmer af folkekirken, selvom de trosmæssigt ikke kan identificere sig særlig meget med folkekirkens kristendom. Det kan være, fordi de gerne vil betale til vedligeholdelsen af den kulturarv, som folkekirken indeholder i form af kirker, musik og meget mere. Eller det kan være fordi, de gerne vil bruge kirkens ritualer ved livets højtider. Grunden til at blive i folkekirken er heller ikke noget, vi fra kirkens side borer i. Det er en personlig sag. 

Med venlig hilsen
Kaj Bollmann
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.