Spørg

Hvem kan konvertere til kristendommen?

Hvem kan konvertere til kristendommen, spørger en læser i denne uges brevkasse. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Hvem kan ikke konvertere til den kristne kirke, spørger en læser. Alle kan konvertere til den kristne folkekirke, såfremt de opfylder en række betingelser, forklarer sognepræst Kaj Bollmann

Spørgsmål

Kære brevkasse

Hvem kan ikke konvertere til den kristne kirke?

Venlig hilsen
Ole

Svar

Kære Ole

I folkekirken er reglen den, at alle personer over 18 år kan melde sig ind – og dermed konvertere - ved at blive døbt. Hvis man er under 18 år, er det forældrenes beslutning; men hvis man er mellem 15 og 18 år, skal man tages med på råd.

En konvertering til kristendommen forudsætter, at man er blevet undervist i den kristne tro og gudstjeneste og ved dåben kan sige ja til trosbekendelsen.

Andre kristne trossamfund kan have andre regler. Teologisk set er der ikke sat andre grænser end den, at man bekender sig til, at Jesus er Guds søn. Modellen kan man finde i Apostlenes Gerninger, kapitel 8, i Det Nye Testamente i beretningen om apostlen Filip og den etiopiske hofmand, der ønsker at blive døbt: Han spørger Filip: ”Dèr er vand, hvad hindrer mig i at blive døbt?” Filip svarer: ”Tror du af hele dit hjerte, så kan det ske!” Og hofmanden bekender: ”Jeg tror, at Jesus Kristus er Guds søn!” Herefter døber Filip ham.

I folkekirken praktiserer man ikke gendåb af konvertitter fra andre kristne trossamfund, hvis de allerede er døbt i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn.

Der findes kirkesamfund, der ikke anerkender vores dåb. Således har den russisk-ortodokse kirke erklæret, at den efter indførelsen af vielser af homoseksuelle i folkekirken ikke længere anerkender folkekirkens dåb, men vil kræve en gendåb af konverterende folkekirkemedlemmer.

Mange hilsner
Kaj Bollmann
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.