Spørg

Kan en katolsk præst nægte at give syndsforladelse?

Skriftemålet er en fantastisk ting. Mennesker kan komme og fortælle om deres liv, lægge det frem, der gik skævt, og så modtage Guds tilgivelse. Der ligger en stor lettelse for mange mennesker i at gå til skrifte, forklarer katolsk diakon Kaare H. Nielsen.

Kan en præst nægte at give syndsforladelse eller kommer tilgivelsen automatisk fra Gud, spørger en læser. Katolsk diakon Kaare H. Nielsen svarer på spørgsmålet

Spørgsmål:Kære brevkasse

Kan en katolsk præst nægte at give absolution?

Eller er han blot et "medium" for en automatisk tilgivelse fra Gud? 

Venlig hilsen
Martin

Svar:Kære Martin

Tak for dit spørgsmål, som er ganske relevant at stille. 
 
Svaret ligger på en måde før skriftemålet. Før en person går til skrifte, må vedkommende erkende og angre/fortryde, det vedkommende har gjort forkert. Det handler altså om, at denne person tænker over sit liv og indser/erkender enten ord, handling eller tanker som værende forkert. 

Læs også: Fås syndsforladelse i den protestantiske kirke?

Vi bruger i katolsk sammenhæng ordet ”anger”. Angeren er forudsætningen for, at man kan modtage absolutionen, syndsforladelsen, i skriftemålet. 
 
Måske tydeliggør følgende billede det: Skriftemålet er som at stille sig foran et spejl. Jeg spejler mig i Guds kærlighed, og erkender de områder i mit liv, hvor jeg ikke genspejler Guds kærlighed.
 
Hvis et mennesker ikke angrer, kan det derfor dybest set ikke bekende en præst noget som værende en synd. For så mangler det erkendelsen af, at det har handlet forkert. 

Læs også: Synd: Er der forskel på lutheraneres og katolikkers holdning?  

En præst kan ikke give absolutionen, hvis han får en fornemmelse af, at vedkommende ikke angrer. Men han skal naturligvis være helt sikker i sin sag, før han nægter absolutionen. Vi fejrer jo forsoningen, og lader Guds nåde og barmhjertighed blive synlig i dette sakramente.
 
Skriftemålet er en fantastisk ting. Mennesker kan komme og fortælle om deres liv, lægge det frem, der gik skævt, og så modtage Guds tilgivelse. Der ligger en stor lettelse for mange mennesker i at gå til skrifte.
 
Jeg håber, at du kan bruge mit svar og ønsker dig alt godt og Guds fred.
 
Med venlig hilsen
Kaare H. Nielsen
Katolsk diakon

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.