Spørg

Kan jeg stoppe med at være gudmor?

Den eneste grund, jeg kan forestille mig, er, at man fraskriver sig sin kristne tro/konverterer til en anden religion. Umiddelbart vil jeg mene, at fadderforpligtelsen så bortfalder helt automatisk, uden man behøver at foretage sig noget, skriver Kaj Bollmann, der er sognepræst. Foto: Malene Korsgaard

Selve rollen som dåbsvidne kan man naturligvis aldrig fraskrive sig, fordi man er vidne på, at dåben har fundet sted, svarer sognepræst Kaj Bollmann

Spørgsmål

Kære brevkasse

Jeg var gudmor til en voksendåb for år tilbage. Er det muligt at frasige sig den rolle/funktion?

Venlig hilsen
Vivi

Svar

Kære Vivi

Begrebet gudmor/gudfar er det folkelige udtryk for den af fadderne, der bærer barnet ved en barnedåb. Ved voksendåb taler man normalt ikke om faddere, men om dåbsvidner.

Funktionen som dåbsvidne er udelukkende bevidnelse af, at dåben rent faktisk har fundet sted. Den voksendøbte har jo selv ansvaret for sin tro og trosoplæring. Fadderforpligtelsen for barnedøbte ophører jo også automatisk, når barnet er voksent og selv har ansvaret.

Selve rollen som dåbsvidne kan man naturligvis aldrig fraskrive sig, fordi man er vidne på, at dåben har fundet sted.

Jeg har svært ved at gennemskue, hvilken rolle eller funktion man ud over bevidnelsen skulle påtage sig ved en voksendåb. Det er i givet fald en sag mellem den døbte og den pågældende.

Noget andet er, om man efter en barnedåb kan fraskrive sig den fadderforpligtelse, der gælder indtil barnet bliver voksent.

Den eneste grund, jeg kan forestille mig, er, at man fraskriver sig sin kristne tro/konverterer til en anden religion. Umiddelbart vil jeg mene, at fadderforpligtelsen så bortfalder helt automatisk, uden man behøver at foretage sig noget.

Mange hilsner
Kaj Bollmann
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.