Spørg

Hvorfor bruger præsten præstekjole?

Der kan være flere grunde til at holde fast ved præstekjolen som embedsdragt, selvom du har ret i, at det er en mandsdragt fra 1500-tallet, skriver forhenværende sognepræst Hanne Sander. Foto: Colourbox

Hvorfor holde fast i præstekjolen, en mandsdragt fra 1500-tallet, når Luther mente, at præster skulle gå klædt som almindelige mennesker, spørger en læser. Forhenværende sognepræst Hanne Sander svarer

Spørgsmål:

Kære Brevkasse

Hvorfor holder man mon fast ved præstekjolen, en mandsdragt fra 1500-tallet, når nu der er så mange kvindelige præster? Er der noget om, at Luther sagde, præster skulle gå klædt som almindelige mennesker?

Hilsen en læser

Svar:

Kære læser

Der kan være flere grunde til at holde fast ved præstekjolen som embedsdragt, selvom du har ret i, at det er en mandsdragt fra 1500-tallet.

Traditionen er nok den grund, der vejer tungest. Der er også praktiske grunde: Det er godt med en "uniform," så der ikke er tvivl om, hvem der er præsten, og for præsten selv er det rart, at det ikke skal overvejes, hvad man nu skal tage på denne søndag. Jeg har i hvert fald altid været glad for, at det heller ikke skulle diskuteres, om nederdelen nu var for kort, benene skæve, farven forkert og lignende.

I 1970'erne var der en længere debat om præstekjolen, da en præst hellere ville bruge sit almindelige tøj til gudstjenesten, men præstekjolen vandt.

Luther har mig bekendt ikke skrevet noget om, hvordan præster skulle gå klædt, men da han gik ind for orden og arbejdsdelingi gudstjenesten, forestiller jeg mig, at han også gik ind for en embedsdragt.

Med venlig hilsen
Hanne Sander
Forhenværende sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.