Spørg

Må jeg bede med åbne hænder?

Der har mig bekendt aldrig været kun én måde at holde sine hænder på, når man beder, skriver sognepræst Hanne Sander. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Skal hænderne være foldede, når jeg beder? Vil jeg kunne blive forvekslet med en muslim, hvis jeg beder med åbne hænder, spørger en læser. Sognepræst Hanne Sander svarer

Spørgsmål

Kære brevkasse

Jeg er kristen og vil gerne spørge, om man gerne må bede med åbne hænder i stedet for foldede hænder.

Hvis jeg beder med åbne hænder, kunne det så godt ligne, at jeg var muslim og ikke kristen?

Venlig hilsen
en spørger

Svar

Kære spørger

Der har mig bekendt aldrig været kun én måde at holde sine hænder på, når man beder. Når mange folder dem eller lægger dem sammen, er det vel især for at holde dem i ro og for bedre at kunne koncentrere sig. Så mit umiddelbare svar er: Ja, selvfølgelig kan du bede med åbne hænder.

Det fortælles om Martin Luther, at noget af det sidste, han skulle have sagt, inden han døde, var: "Tiggere er vi". Tiggeren står jo altid med en åben hånd og ved godt, at han ikke har noget at give, men er henvist til, at nogen lægger noget i hånden på ham.

Jeg synes, det er et fint billede på forholdet mellem Gud og menneske. Vi står der med åbne hænder og beder om hjælp fra Gud, og det gælder jo både for kristne og muslimer.

Venlig hilsen
Hanne Sander
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.