Spørg

Må kisten være åben under en begravelse?

Så vidt jeg kan se, er der ingen paragraffer, der direkte forhindrer, at kisten er åben under handlingen, skriver sognepræst Kaj Bollmann

Er det tilladt at åbne kisten ved hovedet under en begravelse, spørger en læser, der kun har oplevet lukkede kister ved begravelser og bisættelser i Danmark. Sognepræst Kaj Bollmann svarer

Spørgsmål:

Kære Brevkasse

I Danmark har jeg kun oplevet lukkede kister til begravelser og bisættelser, men må man som for eksempel i USA have kisten åben ved hovedet i kirken?

Venlig hilsen
Nicolaj 

Svar:

Kære Nicolaj
 
Åben kiste ved begravelse/bisættelse?
 
Reglerne vedrørende begravelse/bisættelse står i "Lov om begravelse og ligbrænding". Så vidt jeg kan se, er der ingen paragraffer, der direkte forhindrer, at kisten er åben under handlingen.

Imidlertid er hovedreglen jo under alle omstændigheder, at det er begravelsesmyndigheden (den kirkebogsførende sognepræst), der skal godkende, hvordan handlingen skal finde sted.

Ved den afgørelse skal der naturligvis tages hensyn til de pårørendes ønsker; men der er også andre hensyn, for eksempel til skik og sømmelighed, til andre pårørende, til de ansatte i kirke og kapel, til hygiejniske forhold og så videre. Det er absolut ikke skik i Danmark, at kisten er hverken helt eller delvis åben under selve højtideligheden.

Ved en begravelse/bisættelse i folkekirken kan man derfor ikke kræve, at kisten er helt eller delvis åben. Ved en begravelse uden for folkekirken kan der være andre hensyn.

For eksempel er det jo gammel skik i den ortodokse kirke, at kisten er åben. Efter muslimsk skik er liget slet ikke i kiste, men rullet ind i hvidt klæde på en båre. Jeg kender eksempler på begravelser uden gejstlig medvirken fra et kirkegårdskapel, hvor kisten har været åben. Men det er utrolig sjældent i Danmark, og man skal tænke sig godt om som pårørende, for eksempel hvordan de øvrige deltageres reaktion vil være, før man fremsætter ønske til begravelsesmyndigheden om det.

Der er ikke noget til hinder for – og det sker ikke sjældent – at kistelåget først skrues på en halv time før, handlingen starter, så de nærmeste pårørende kan se afdøde i kisten inden begravelsen/bisættelsen begynder.
 
Venlig hilsen 
Kaj Bollmann
Sognepræst 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.