Spørg

Skal kæmperne genopstå i de sidste tider?

Fortællingen i Første Mosebog kapitel 6 vers 1-4 om hvordan gudesønnerne tager sig koner blandt kvinderne på jorden, og sammen med dem får afkom i form af kæmper eller giganter (nephilim), spiller ingen rolle i kristen tradition, hvor det er syndefaldet i kapitel 3, der ses som det afgørende fald, fortæller teologiprofessor emeritus Kirsten Nielsen. Billedet er fra eventyret 'Tom Thumb' af Charles Perrault.

Skal giganterne genopstå, når jorden går under? Og hvorfor omtaler præster aldrig disse giganter, spørger en læser. Teologiprofessor emeritus Kirsten Nielsen svarer

Spørgsmål:

Hej
 
Hvorfor omtaler præster fra fri- og folkekirken aldrig giganterne i 1. mosebog kapitel 6 vers 4, og 4. mosebog kapitel 13 vers 33?
Skal disse giganter, nephilim, ved en ødelæggelse af jorden ikke genopstå i endetiden?

Med venlig hilsen
Erik Larsen 

Svar:

Kære Erik Larsen

Fortællingen i Første Mosebog kapitel 6 vers 1-4 om hvordan gudesønnerne tager sig koner blandt kvinderne på jorden, og sammen med dem får afkom i form af kæmper eller giganter (nephilim), spiller ingen rolle i kristen tradition, hvor det er syndefaldet i kapitel 3, der ses som det afgørende fald. Glosen nephilim bruges desuden kun i Første Mosebog kapitel 6 og i Fjerde Mosebog kapitel 13 vers 33.

I jødisk tradition er det derimod netop sammenblandingen af det guddommelige og det menneskelige, som er faldet. Men det omtales ud over Første Mosebog kapitel 6 kun uden for Det Gamle Testamente, for eksempel i det apokryfe skrift Visdommens Bog kapitel 14 vers 6, hvor det siges, at de omkom i Syndfloden.

Læs også: Hvorfor bruger kristne Det Gamle Testamente? 

I de pseudepigrafe skrifter findes der en længere beskrivelse af, hvordan faldet fandt sted, se Første Henoksbog kapitel 6 og følgende kapitler.

Ifølge Luther er det Bibelen, der er helligskrift for os kristne. Apokryfere kan være gavnlige at læse, mente Luther, men han regnede ikke de pseudepigrafe skrifter med dertil.

Når vi i kristen forkyndelse ikke beskæftiger os med gudesønnernes ægteskab med kvinderne, kan det desuden skyldes, at netop det, som for jøder er en forargelse, nemlig at det guddommelige og menneskelige blandes, for kristne er selve evangeliet; at Gud blev menneske i sin søn, undfanget ved Helligånden og født af en kvinde.

Med venlig hilsen
Kirsten Nielsen
Teologiprofessor emeritus

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.