Spørg

Hvorfor skabte Gud verden?

Hvorfor skabte Gud verden? Det spørgsmål stiller en læser til brevkassen. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

En læser undre sig over, hvorfor Gud egentlig skabte verden. Professor emeritus i Det Gamle Testamente Kirsten Nielsen mener, at det var for, at Gud havde nogen at elske

Spørgsmål
Kære brevkasse

Jeg læste ”Verdens Skabelse” kapitel 1 fra første mosesbog og undrede mig over, hvorfor Gud skabte verden? I selve kosmogonien virker dette spørgsmål ikke helt tydeligt besvaret.

Venlig hilsen
Elliott

Svar
Kære Elliott

Det fremgår ganske rigtigt ikke direkte af 1 Mosebog kap. 1, hvad Guds motivation var; men ud fra skildringen af skabelsen af menneskene i kap. 1, hvor mand og kvinde skabes i Guds billede, fremgår, at Gud ønsker at have et særligt nært forhold til dem. I kap. 2 siger Gud, at det ikke er godt for mennesket at være alene, og man kunne omvendt sige, at det nok heller ikke var godt for Gud at være alene. En forsker har udtrykt det på den måde: "The only God was a lonely God." I andre religioner var der mange guder, som stod i relation til hinanden. Israels Gud, Jahve, var den eneste Gud, og Jahve kastede sin kærlighed på menneskene og i særlig grad på sit udvalgte folk, som han indgik en pagt med. Se f.eks. 5. Mosebog 7,7-8 om Guds udvælgelse af Israel. Når Gud i Salme 103,13 sammenlignes med en far, der er barmhjertig mod sine børn, viser det også, at det er kærligheden, som forbinder Gud med mennesker.

Så jeg vil sige, at Gud skabte menneskene for at have nogen at elske.

Med venlig hilsen
Kirsten Nielsen
Professor emeritus i Det Gamle Testamente

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.