Kristus opstod 3. dag efter Skrifterne. Hvilke skrifter?

grav, gravhave, jerusalem, opstandelse, påske Foto: Iris

Det er ikke sikkert, Paulus henviser til konkrete traditioner i sin tale om Kristi opstandelse, men snarere til Det Gamle Testamente i bred forstand, svarer sognepræst Birgitte Graakjær Hjort

Spørgsmål:

Hvilke skrifter henviser Paulus til i skriftstedet Første Korinterbrev 15, 3-4: Jeg overleverede jer nemlig først og fremmest, hvad jeg også selv har modtaget: at Kristus døde for vore synder efter Skrifterne, at han blev begravet, at han opstod på den tredje dag efter Skrifterne.?

Jeg mener ikke, at det kan være Toraen, han henviser til. Men snarere nogle græske/hellenistiske myter, han henviser til?

Niels Jacob

Svar:

Kære Niels Jacob

Tak for din henvendelse. Man kan med nogen ret sige, at der egentlig er to spørgsmål på spil i det, du skriver om: Det ene er, om vi kan finde frem til helt konkret, hvad Paulus henviser til. Det andet er, hvad han vil sige med det, det vil sige, hvorfor han henviser til nogle skrifter.

LÆS OGSÅ:
Kvinderne var på rette tid og sted ved Jesu opstandelse

Jeg begynder bagfra: Paulus vil betone, at det, der er sket i Jesus Kristus, er i overensstemmelse med Det Gamle Testamente. Det, der skete med Jesus Kristus, er dermed efter Guds vilje. Det er noget, Gud har bestemt og ønsket. Og det er det, der bliver betonet, når Paulus gør gældende, at Jesu Kristi død skete som en opfyldelse af skrifterne. Paulus understreger samtidig autoriteten i det, han selv overleverer til korintherne.

Det har igennem tiden været en udbredt opfattelse, at Paulus henviser til gammeltestamentlige traditioner om Herrens lidende tjener, især Esajas 53,5ff, når det gælder Jesu død. Og tilsvarende er der nogle, som mener, at Paulus muligvis har haft traditioner som Hoseas 6,1-2 og Jonas 2,1 i tankerne, når det gælder udsagnene om Jesu Kristi død og opstandelse.

Men samtidig må vi sige, at det ikke er sikkert, at det er konkrete traditioner, han henviser til, men snarere Det Gamle Testamente i bred forstand. For eksempel har fortællingen om Jesu Kristi opstandelse ikke præcise paralleller i GT. Men ikke desto mindre fandt for eksempel nogle af de tidlige kristne forfattere henvisninger til gammeltestamentlige traditioner som for eksempel Salme 16,10 relevante og mente, at det var det, Paulus havde i tankerne.

Venlig hilsen
Birgitte Graakjær Hjort
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.