Om Kierkegaard og natpotter

Søren Kierkegaard er også tidligere blevet tillagt ukorrekte citater, skriver cand. theol. og ph.d.-studerende Christian Hjortkjær. Foto: Leif Tuxen

Cand. theol. og ph.d.-studerende Christian Hjortkjær svarer på, om Søren Kierkegaard kan citeres for en sammenligning mellem sin natpotte og en navngiven præst

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Fra min skoletid mindes jeg et citat: Pastor Sørensen er ikke mere sandhedsvidne end min natpotte. Er det rigtigt? Hvorfra stammer det? Præster var vist ikke Søren Kierkegaards kop te.

Venlig hilsen

Carl-Otto von Arenstorff

Svar:

Kære Carl-Otto

Du spørger, om citatet er rigtigt. Jeg går ud fra, at du hermed mener, om det er et rigtigt Kierkegaard-citat, eller hvorfra det stammer? Jeg har nu efterforsket sagen lidt hvilket alle i praksis kan gøre ved hjælp af søgefunktionen på sks.dk og det ser ikke ud til, at der er tale om et rigtigt Kierkegaard-citat.

Mit bedste bud er, at det med sandhedsvidnet stammer fra Kierkegaards artikel "Var Biskop Mynster et Sandhedsvidne, et af de rette Sandhedsvidner er dette Sandhed?". Artiklen blev bragt i avisen Fædrelandet, den 18. december 1854 og indvarsler det, som sidenhen er blevet kendt som kirkekampen.

Kierkegaard kommer i denne artikel og flere følgende med nogle meget krasse og satiriske udfald mod den etablerede kirke. Det er især det hykleriske i, at kirkens præster er så velhavende og samtidig mener at efterfølge Kristus, som Kierkegaard angriber. I sin journal skriver Kierkegaard blandt andet:

At begrave en Mand, der endog ved at forkynde Xstd. (kristendom, red.) har naaet og nydt, efter den største Maalestok alle mulige jordiske Goder og Fordele, at begrave ham som Sandhedsvidne er lige saa latterligt som at begrave en Jomfrue, der rigtignok efterlod sig 3 Børn og var frugtsommelig med det fjerde. (SKS 26, 417)

Hvad angår ordet natpotte, så forekommer det slet ikke i Kierkegaards samlede skrifter og navnet Sørensen kun én gang i hans papirer, men her er der ikke tale om en pastor.

Hvis du mindes citatet fra din skoletid, er mit bedste bud derfor, at det stammer fra sekundærlitteraturen om Kierkegaard, hvor en forfatter har lavet en fiks gendigtning af Kierkegaards pointe. Det er set før.

De bedste hilsner
Christian Hjortkjær
Cand.theol. og ph.d.-studerende ved Søren Kierkegaard Forskningscenter ved Københavns Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.