Hvordan påvirker folkekirken vores samfund?

Folkekirken påvirker samfundet på mange forskellige måder, men det sker ofte på en indirekte måde, skriver Kurt E. Larsen Foto: ThinkFoto

At vi har et velfærdssamfund, har blandt andet den baggrund, at Danmark i århundreder har fået forkyndt budskabet om næstekærlighed, svarer lektor Kurt E. Larsen

Spørgsmål:

Hej

Jeg går i 7. klasse og er i gang med at lave en opgave til religion, og derfor spørger jeg jer herinde.

Hvordan påvirker den danske folkekirke vores samfund? Hvordan påvirker kirken os politisk?

Tak for hjælpen på forhånd.

Venlig hilsen
Sofie

Svar:

Folkekirken påvirker samfundet på mange forskellige måder, men det sker ofte på en indirekte måde.

Folkekirken påvirker samfundet ved at have givet en ramme for ugen og året: Det er kristen tradition, at søndag er hviledag, og det præger stadig Danmark på mange måder, at søndag er en særlig dag.

Folkekirkens højtider sætter også dybe præg på det danske samfund, for alt indrettes efter julen i mindre grad også efter påske, pinse, Kristi Himmelfart og så videre.

Kirken påvirker samfundet gennem sin forkyndelse og undervisning.

Når præsten prædiker for folk, at man ikke må gå forbi et lidende menneske uden at hjælpe, så får det ofte den betydning, at folk går hjem og viser lidt næstekærlighed.

At vi har et velfærdssamfund, har blandt andet den baggrund, at Danmark i århundreder har fået forkyndt budskabet om næstekærlighed.

Når konfirmander i kirken lærer buddet: Du må ikke lyve så sætter det sikkert også sit præg på mange, så man ved hvad der er rigtigt og forkert.

Kirken forkynder, at man kan få tilgivelse hos Gud og få evigt liv. I mange tilfælde virker det som en befrielse og en opmuntring. Folk går hjem med ny lyst til at leve og til at se fremtiden i møde. Det er godt for mennesker at have det sådan, og når mennesker har det godt, præger det også samfundet, også ud i det politiske område.

Folkekirken påvirker ellers ikke politisk på nogen direkte måde.

Folkekirken påvirker ikke samfundet direkte, for man har ikke et særligt politisk parti. Folkekirken har heller ikke lobbyister, der påvirker politikerne.

Folkekirken kan dog ikke undgå at have en vis politisk betydning ved sin forkyndelse og undervisning - og det er godt sådan! Bare kirken ikke begynder at gå i partipolitisk retning.

Venlig hilsen
Kurt E. Larsen
Ph.d, præst og lektor i kirkehistorie

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.