Hvornår fik vi religionsfrihed?

Tingsted kirke. Foto: Hideko Bondesen/wikimedia.org

"I 1680erne blev det lovligt i visse byer at oprette menigheder af reformert, romersk-katolsk og jødisk tro. Men religionsfrihed var der ikke før 1849", svarer kirkehistoriker Kurt E. Larsen

Spørgsmål:

I Tingsted kirkebøger 1786 til 1814 står der på forsiden:Overgang from den reformerte til den evangeliske lutherske religion 1788.

Det stemmer jo ikke med jeres forklaring. Er jeg den eneste, som har lagt mærke til dette?

Med venlig hilsen
Ingrid Lehnberg Hibberd

Svar:

Kære Ingrid L. Hibberd

Jeg ved desværre ikke, hvilken artikel du refererer til og som ikke stemmer.

Med sagen forholder sig sådan, at Danmark var et land, hvor den evangelisk-lutherske kirke havde monopol i perioden 1536 til 1682. I 1680erne blev det lovligt i visse byer at oprette menigheder af reformert, romersk-katolsk og jødisk tro. Men religionsfrihed var der ikke før 1849.

Én eller flere personer i Tingsted kunne således være døbt i den reformerte kirke i Danmark eller i udlandet, og så siden vælge at gå over til den evangelisk-lutherske kirke. Det er formodentlig, hvad der er sket.

Det var interessant og overraskende for mig at høre, at der åbenbart var en del af reformert religion i Tingsted i den periode.

Med venlig hilsen
Kurt E. Larsen
Lektor, ph.d. ved Menighedsfakultetet og sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.