Svært at synge med på salmerne

Hvis man hverken kender tekst eller melodi kan det være svært at nå op på de høje toner, siger kristendom.dk´s ekspert Jens Ramsing. Foto: Leif Tuxen

Hvordan kan det være, at salmerne i kirken skal synges i så højt et toneleje, at man ikke kan synge med, spørger Jette Eriksen Kristendom.dks ekspert

Kære brevkasse

Hvordan kan det være, at salmerne i kirken skal synges på så højt et toneleje, at man som kvinde ikke kan synge med mere?

Jeg er 53 år og elsker at synge, men min stemme er "gået i overgang". Så jeg må vælge at synge som en mand og skifte mellem oktaverne. Har organisterne ikke lært at spille salmerne i et ordentligt toneleje? Vi er jo ikke allesammen korsangere!

Jeg har lagt mærke til, når jeg kommer til gudstjeneste i Roskilde Domkirke, at der er mange, der ikke synger med, simpelthen fordi de ikke kan.

Venlig hilsen

Jette Eriksen

Kære Jette Eriksen

Nogle kvinder bevarer deres smukke stemme hele livet igennem, men mange andre får som du med tiden problemer med de højeste toner.

De fleste organister kan uden problemer transponere salmerne ned, og mange salmemelodier er også igennem tiden blevet sat ned. Dette skete også i den nyeste koralbog fra 2003.

Alligevel kan der, som du oplever, stadig forekomme særligt høje toner.

Nogle mennesker tror, at det udelukkende skyldes tonelejet, når de har svært ved at synge med på salmerne. Men problemet er ofte mere sammensat.

For det første har fællessangen af forskellige årsager ikke haft det så godt de sidste 20 - 30 år. Hvis man hverken kender tekst eller melodi, kan det være svært at synge med. Høje toner bliver ekstra vanskelige, når man i forvejen er en smule anspændt.

For det andet er der mange melodier, der har så stort et toneomfang, at sætter man salmen ned bliver problemet for dybe toner.

For det tredje burde vi stå op, når vi synger. Kropsholdningen og vejrtrækningen er helt afgørende for vores sanglige præstation.

For det fjerde skal tempoet nævnes. Et for langsomt tempo kan være dræbende i almindelighed og desuden forstærke problemet med høje toner.

For det femte spiller de akustiske forhold i kirkerummet en ikke ubetydelig rolle.

Det gode kirkekor og den gode organist gør alt, hvad de kan for at styrke fællessangen og sætter gerne melodierne ned. Men de skal altså finde et fornuftigt kompromis under hensyntagen til flere forhold, blandt andet dem, jeg har nævnt her.

Venlig hilsen

Jens Ramsing, lærer ved Sjællands Kirkemusikskole og organist i Apostelkirken, København

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.